Tuesday 15 2022

June 2019 English Paper

  

Welcome ! Aspiring NET candidates, this sample pyq paper is designed to provide you with a glimpse into the type of questions you can expect in the actual exam. It consists of a variety of questions covering different areas of English literature, including literary analysis, critical theory, and literary history. Attempting this sample solve paper will help you assess your readiness for the NET exam and identify areas where you may need further preparation. So, let's embark on this journey together and enhance your chances of success!


Q1. Which edition of the Lyrical Ballads was the first one to have the Preface by Wordsworth?  

1. 1798

 2. 1800

 3. 1802 

4. 1804 

Answer:- 2

Q2. In which of the following paired terms, the relationship between the active and passive forms of a sentence can be best established? 

1. Deep structure - Surface structure

 2. Signifier - Signified

 3. Metaphor - Metonymy

 4. Syntagmatic - Paradigmatic 

Answer:- 1

Q3. The medieval English university organized its studies based on the seven liberal arts Three of these, the trivium, referred to the study of 

1. Arithmetic, geometry, music 

2. Astronomy, music, logic 

3. Geometry, grammar, music 

4. Grammar, logic, rhetoric 

Answer:- 4

Q4. Match the works with authors: 

Works Authors 

(a) Image-Music-Text (i) M.H. Abrams

 (b) Why Marx was Right (ii) Raymond Williams 

(c) The Mirror and the Lamp (iii) Roland Barthes

 (d) Culture and Society (iv) Terry Eagleton 

Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(iii) 

2. (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

 3. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(iv) 

4. (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii) 

Answer:- 4

Q5. Which one of the following groups of novelists has, in the given order, Captain Ahab, Hester Prynne, Roderick Usher and Daisy Miller as characters in their novels? 

1. Henry James, Edgar A. Poe, Nathaniel Hawthorne, Herman Melville

 2. Herman Melville, Nathaniel Hawthorne, Edgar A. Poe, Henry James

 3. Edgar A. Poe, Henry James, Nathaniel Hawthorne, Herman Melville 

4. Nathaniel Hawthorne, Edgar A. Poe, Henry James, Herman Melville 

Answer:- 2

 Q6. Match the following items/ideas with the writers who first used/popularized them: 

(a) The Frontier Thesis (i) Raymond Williams 

(b) The Lost Generation (ii) Homi Bhabha 

(c) Third Space (iii) F.J. Turner 

(d) Structure of Feeling (iv) Gertrude Stein 

Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii) 

2. (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

 3. (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

 4. (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(ii)

Answer:- 3

 Q7. Who wrote a guide called How to Write a Doctoral Thesis: The Humanistics Subjects, considered equal in standard to the American MLS Handbook or The Chicago Manual of Style? 

1. Alain Robbe Grillet 

2. Cesare Pavese 

3. Umberto Eco 

4. Leo Spitzer

Answer:- 3

 Q8. For which one of the following reasons, in Oscar Wilde’s novel, The Picture of Dorian Gray, Gray breaks down when he sees his finished portrait?

 1. Overwhelmed by the beauty of the portrait 

2. Overjoyed by the feeling that his beauty will be known to all 

3. Distraught by the fact that his beauty will fade while the portrait stays beautiful 

4. Distraught by the badly drawn portrait

Answer:- 3

 Q9. What is the Priest’s entreaty to Oedipus in the opening scene of Oedipus Rex?

 1. To liberate Thebes from the domination of the Sphinx 

2. To rid Thebes of the plague that afflicts its people 

3. To afford the Thebans the luxury of newer forms of worship 

4. To send Creon to seek advice from the oracle of Delphi oracle 

Answer:- 2

Q10. Which artistic technique best describes the interplay of light and shade in the following lines? “I have looked at it so long I think it is part of my heart. But it flickers. Faces and darkness separate us over and over A woman bends over me, Searching my reaches for what she really is Then she turns to those liars, the candle or the moon.  I see her back, reflect it faithfully.” 

1. Collage

 2. Flashback

 3. Montage 

4. Chiaroscuro

Answer:- 4

 Q11. Which two titles from among the following deal with issues related to the institutionalization of English in post-independence India? 

a. Provocations 

b. Professing Literature 

c. The Lie of the Land 

d. The Muse Unchained 

The right combination according to the code is 

1. a and b 

2. a and c

 3. b and c

 4. c and d 

Answer:- 2

Q12. By which two of the following processes, according to Michel Foucault, does power operate? 

a. By right rather than technique 

b. By normalization rather than law 

c. By control rather than punishment 

d. By repression rather than agreement

 Choose the correct option: 

1. a and c 

2. b and c 

3. b and d 

4. a and d

Answer:- 2

 Q13. Which of the following books are written by an Englishmen in universal Latin, is further added to the Flemist Peter Giles, is revised by the Dutch Erasmus, is printed at Louvain in 1516, later at Paris, still later at Basle, where it was illustrated by two woodcuts from the hand of the German Holbein? 

1. The Golden Legend 

2. Confessio Amantis 

3. Utopia

 4. Erewhon 

Answer:- 3

Q14. The Sadler Commission Report (1917-190 was critical of the quality of students graduating from the university and had very perceptive remarks on English and the use of mother tongue in Indian education. What was this Commission appointed for? 

1. To examine the functioning of the Directorate of Public Instruction in Delhi 

2. To study the problems of Calcutta University 

 3. To investigate and recommend teaching methods of languages generally

 4. To evolve a three language formula for the Indian schools 

Answer:- 2

Q15. Who says the following lines and to whom? “If it be aught toward the general good, Set honor in one eye and death i’ th’ other, And I will look on both indifferently 

1. Octavius to Antony 

2. Hamlet to Claudius

 3. Brutus to Cassius 

4. Casca to Calpurnia 

Answer:- 3

Q16. Who is the author of the short story, The Ghost of Firozsha Baag? 

1. Vikram Seth 

2. V.S. Naipaul 

3. Kiran Desai 

4. Rohinton Mistry 

Answer:- 4

Q17. Which of the following sociologists’ ideas on the practice of receiving and giving gifts are used by J. Hillis Miller to reinforce her arguments in the essay, Critic as Host? 

1. Emile Durkheim 

2. Max Weber 

3. Marcel Mauss 

4. Daniel Bell 

Answer:- 3

Q18. What, in sum, is Sidney’s point in the following? “Nature never set forth the earth in so rich tapestry as divers poets have done; neither with pleasant rivers, fruitful trees, sweet smelling flowers, nor whatever else may make the too much-loved earth more lovely. Her world is brazen, the poets only deliver a golden.” (Philip Sideny) 

1. Works of art are superior to the natural world they represent 

2. Works of art can often compete with the natural world represented by them 

3. Neither the poets nor the natural world they set forth equal nature’s rich tapestry 

4. The natural world is far superior to the works of art that represent it 

Answer:- 1

Q19. In Eliot's the Love Song of J. Alfred Prufrock who among the following painters is the subject of conversation among the perambulating women? 

1. da Vinci 

2. Raphael 

3. Michelangelo

 4. Donatello 

Answer:- 3

Q20. Which of the following statements best describes T. S. Eliot’s assertion that Shakespeare’s Hamlet is an ‘artistic failure’? 

1. Hamlet’s emotion is not adequately objectified

2. Hamlet’s feelings far outweigh the release of his emotions 

3. Hamlet’s obsession should have been within representational limits 

4. Hamlet’s indecisiveness slows the steady progress of action

Answer:- 1

 Q21. From which Greek word does the term ‘comedy’ derive and what does it mean? 

1. Comedia, largeness of heart 

2. Komoidia, revel-song 

3. Commodios, commodious 

4. Komedieon, light foolery 

Answer:- 2

Q22. Which of the following plays is characterized by the exclusivity of a single character talking to himself? 

1. A Streetcar Named Desire

2. Equus 

3. The Misanthrope

4. Krapp’s Last Tape 

Answer:- 4 

Q23. Which one of the following novels of Jane Austen was abandoned unfinished? 

1. Northanger Abbey 

2. Persuasion 

3. The Watsons 

4. Emma 

Answer:-

Q24. Match the character with the novel: 

Character                          Novel 

(a) Kate                            (i) Great Expectations

 (b) Florence                    (ii) Nicholas Nickleby 

(c) Miss Havisham          (iii) David Copperfield 

(d) Agnes                         (iv) Dombey and Son

 Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(ii) 

2. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) 

3. (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iv) 

4. (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(i) 

Answer:- 2

Q25. Which of the following correctly describes ‘black humour’ as a morbid and provocative treatment of 

1. Old age and disease

 2. Youth and passionate love 

3. Death and disease 

4. Childhood and accident 

Answer:- 3

Q26. “The great English novelists are Jane Austen, George Eliot, Henry James and Joseph Conrad.” Which one of the following critical texts begins with the above assertion? 

1. Walter Allen, The English Novel 

2. Terry Eagleton, The English Novel 

3. F.R. Leavis, The Great Tradition 

4. Ian Watt, Rise of the Novel 

Answer:- 3

Q27. Who among the following established and popularised the concept of ‘Cardinal Vowels’? 

1. A.S. Hornby 

2. E.V. Lucas 

3. Daniel Jones 

4. C.J. Dodson 

Answer:- 3

Q28. What is the name of the poetic style characterized by short staccato rhymed lines, as shown below? What can it avayle To dryve forth a snayle, Or to make a sayle Of a herynges tayle? 

1. Cranmerish 

2. Wolseyan 

3. Chaucerian 

4. Skeltonic 

Answer:- 4

Q29. What is being described by Wordworth in the following lines from his poem, The Thorn? I’ve measured it from side to side ‘Tis three feet long and two feet wide. 

1. Fallen bough 

2. A cradle 

3. A small cot

 4. An Infant’s grave 

Answer:- 4

Q30. Who among the following is mourned in Walt Whitman’s O Captain! My Captain? 

1. R.W. Emerson

 2. John Keats 

3. P.B. Shelley 

4. Abraham Lincoln

Answer:- 4

Q31. “The last temptation is the greatest treason To do the right deed for the wrong reason.” (T.S. Eliot, Murder in the Cathedral) What is the ‘temptation’, ‘treason’ for the speaker of the lines? 

1. It is only self-serving

 2. It is not intended

 3. It violates a norm 

4. It is conspiratorial 

Answer:- 1

Q32. Which of the following works is reviewed in George Orwell’s essay, Inside the Whale?

 1. Henry Miller’s Tropic of Cancer 

2. James Joyce’s Ulysses 

3. D.H. Lawrence’s Lady Chatterley’s Lover 

4. Anais Nin’s Delta of Venus 

Answer:- 1

Q33. Which of the following is the accurate description of ‘dramatic irony’? 

1. A character’s knowledge or expectation is contradicted by what the audience knows, or by the outcome of events 

2. An audience knows or expects something to happen but the events on stage turn out to be different 

3. Ironic events and expectations of actual actions and results converge in drama and the audience feels rewarded 

4. A dramatist’s irony reinforces his actors’ performance, thereby fulfilling audience expectations 

Answer:- 1

Q34. Read the following lines: IN A STATION OF THE METRO The apparition of these faces in the crowd Petals on a wet, black bough Which of the following poetic programmes is illustrated by the above lines? 

1. The Movement 

2. Naturalism 

3. Symbolism 

4. Imagism 

Answer:- 4

Q35. What was Gramsci’s term for cultural consensus supporting capitalism? 

1. Monopoly 

2. Ideology 

3. Discourse 

4. Hegemony 

Answer:- 4

 Q36. Which type of textual copy is concerned with an assessment of the physical details of the books and their exact relationship to the condition in which the book was planned to appear at the time of its initial publication? 

1. Real copy 

2. Ideal copy 

3. Initial copy 

4. Base copy 

Answer:- 2

Q37. Who is the author of the essay, The Rationale of the Copy-Text? 

1. Fredson Burns 

2. W.W. Greg 

3. R.B. McKerrow 

4. Paul Maas 

Answer:- 2

Q38. “To see him act is like Shakespeare by flashes of lighting.” About which Shakespeare actor Coleridge wrote the above line? 

1. David Garrick 

2. Richard Burbage 

3. John Philip Kemble 

4. Edmund Kean 

Answer:- 4

Q39. Which one of the following of Plato’s beliefs/acts was Shelley countering by saying that ‘poets are the unacknowledged legislators of mankind’? 

1. Banishment of poets from the republic 

2. Distrust of value of poetry for mankind 

3. Preference for legislators over poets 

4. Description of poets as mad men 

Answer:- 3

Q40. Which of the following aptly named the language resulting from the contact of two mutually unintelligible language systems? 

1. Creole 

2. Dialect 

3. Colloquial 

4. Pidgin 

Answer:- 4

Q41. “Culture is ordinary: that is the first fact.” Which one of the following is the source of this statement? 

1. The Country and the City 

2. Resources of Hope 

3. The Long Revolution 

4. Keywords 

Answer:- 2

Q42. Which of the following poets does William Hazlitt call ‘Don Quixote-like’ in his essay, My First Acquaintance with Poets? 

1. William Wordsworth 

2. Samuel Taylor Coleridge 

3. William Cowper 

4. Lord Byron 

Answer:- 1

Q43. Which of the following two points were emphasised by ‘Wood’s Despatch of 1854’? 

(a) Teaching of the English language along with the study of vernacular language 

(b) Compulsory inclusion of Christianity in the curriculum

 (c) The gradual withdrawal of government patronage from Indian languages

 (d) The importance of female education

 Choose the correct option: 

1. (a) and (d) 

2. (a) and (b) 

3. (a) and (c) 

4. (b) and (c) 

Answer:- 1

Q44. Which novel by J.G. Farrell describes the experiences of a polio victim? 

1. Troubles

 2. The Singapore Grip 

3. The Lung 

4. The Hill Station 

Answer:- 3

Q45. In which of Anita Desai’s novels does an insane wife’s kill her husband? 

1. Voices in the City

 2. In Custody 

3. Cry, The Peacock 

4. Baumgartner’s Bombay 

Answer:- 3

Q46. Given below are two statements - one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

 Assertion (A): Instances of beliefs triggering action are present in social life and may give rise to problems in determining ‘causality’. 

Reason (R): Beliefs may not be accompanied by or give rise to logically appropriate actions, and actions may occur which are consistent with motivations and intentions, but they often, if not usually, also have unanticipated outcomes. 

In the light of the above two statements choose the correction option: 

1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

2. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A) 

3. (A) is true, but (R) is false

 4. (A) is false, but (R) is true 

Answer:- 1

Q47. What, according to Raymond Williams, is the right description of the term ‘Cultural Materialism’? 

1. The cultural effect that religion has in social life 

2. The political effect that matter has in social lives 

3. The material effect that culture has in wider social life 

4. The effect of social life in cultural situations of uncertainty 

Answer:- 3

Q48. Which of the following statements is true in terms of distribution of metrical feet? 

1. Anapestic is to Dactylic as Trochaic is to Iambic 

2. Trochaic is to Anapaestic as Dactylic is Iambic 

3. Iambic is to Trochaic as Anapaestic is to Dactylic 

4. Dactylic is to Trochaic as Iambic is to Anapestic 

Answer:- 3

Q49. All in the world know the beauty of the beautiful, and in doing this they have (the idea of) what ugliness is; they all know the skill of the skillful, and in doing this they have (the idea of) what they want of the skill is. So, it is that existence and non-existence gave birth to (the idea of) the other; that difficulty and ease produce (the idea of) the other; that the length and shortness fashion out the one figure of the other; that (the idea of) height and lowness arise from the contrast of one with the other; that the musical notes and tones become harmonious through the relation of one with another, and that being before and behind give the idea of one following another. .

Which one of the following is the correct meaning of the ominous little phrase ‘the idea of’ in the first sentence of the passage?

 1. Prior knowledge 

2. Prior imagination 

3. Prior confirmation 

4. Prior rejection 

Answer:- 1

Q50. Who among the following analyzed the naturalization of connotative meanings into myths? 

1. Michel Foucault 

2. Roman Ingarden 

3. J. Hillis Miller 

4. Ronald Barthes 

Answer:-

Q51. Match the following journals with their distinguishing aims and methods of scholarship :

 (a) Obsidian (i) Literature history and the philosophy of History 

(b) Clio (ii) Literature and arts in the African diaspora 

(c) Interventions (iii) Feminist writing 

(d) Signs (iv) Postcolonial writing 

Choose the correct option from those given below: 

 1. (a)-(i); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(iii) 

 2. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(i); (d)-(ii) 

 3. (a)-(ii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(iii) 

 4. (a)-(iii) (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(ii) 

Answer:- 1

Q52. Who among the following explored the shifting and contested power-relations Knowledge and the human body? 

1. Louis Althusser 

2. Clifford Geertz 

3. Jacques Lacan 

4. Michel Foucault 

Answer:- 4

Q53. Match each of the following concepts/objects with the corresponding description : 

(a) Farce (i) Articles and objects used on the stage 

(b) Props (ii) Drama written to be read rather then acted 

(c) Music hall Characterized by broad human, wild antics, slapsticks etc. 

(d) Closet drama Variety entertainment of song comic turns that flourished in England through the late 19th Century 

Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(i); (d-iii) 

2. (a)-(iii); (b)-(i);(c)-(iv); (d-ii)

 3. (a)-(i); (b)-(iii);(c)-(ii); (d-iv) 

4. (a)-(ii); (b)-(iv);(c)-(iii); (d-i) 

Answer:- 2

 Q54. What is the meaning of Ziauddin Sardar`s statement? “Cultural studies stated as a dissenting intellectual tradition outside academia, dedicated to exposing power in all its cultural forms but it has now become a discipline and a part of the academic establishment and its power structure.” 

1. Devolution 

2. Displacement 

3. Institutionalisation 

4. Dissension 

Answer:- 3

 Q55. Who is referred to as ‘best’ in the quote ‘Kill the beast! Cut his throat! Spill his blood’ in William Golding's Lord of the Flies? 

1. Ralph 

2. Piggy 

3. Simon 

4. Roger 

Answer:- 3

Q56. What is the meaning of ‘langue’ in Saussurean linguistics? 

1. Individual speech acts 

2. An organized system of differences 

3. The dialectic between thought and speech 

4. Language in the abstract sense 

Answer:- 1&4

Q57. What term used by Ferdinand de saussure corresponds to Noam Chomsky`s term ‘Performance’?

 1. Difference 

2. Parole 

3. Paradigm 

4. Langue 

Answer:- 2

Q58. Which one of the following correctly describes the meaning of Macbeth`s words ‘...life is but a walking shadow’? 

1. Life is just devoid of light 

2. Life is just devoid of substance 

3. Life is just devoid of spirit 

4. Life is just devoid of stability 

Answer:- 2

Q59. Identify the two names from the following who are associated with Hermeneutics : 

(a) Edmund Husserl 

(b) E.D. Hirsch 

(c) Martin Heidegger

 (d) Stephen Greenblatt 

Choose the correct option : 

1. (a) and (c) 

2. (a) and (b) 

3. (b) and (c) 

4. (b) and (d)

Answer:- 1

Q60. Why did T.S.Eliot assert that Virgil, not Homer,is the poet of Europe? 

1. There are some initial moral concerns in Virgil 

2. Virgil belongs to the Roman period 

3. Homer was a pagan who was a renegade 

4. Virgil wrote in Latin while Homer wrote in Greek 

Answer:- 1

Q61. Identify the stage that falls between the imaginary and symbolic stages according to jacques Lacan : 

1. Middle stage

 2. Minor stage 

3. Medieval stage 

4. Intermediate stage 

Answer:- Marks to all

Q62. Which one of the following is the definition of ‘peer review’? 

1. A post-publication process in which the work is submitted to a panel of reviewers for ascertaining quality 

2. A pre-publication process in which work submitted for publication is evaluated for quality by experts in the field 

3. A pre-publication process in which work submitted for publication is accompanied by recommendation of other exerts in the field 

4. A pre-publication process in which the work is submitted for a professional review 

Answer:- 2

Q63. Match the Novelist with the Publisher : 

(a) Laurence Sterne (i) Thomas Lawndes 

(b) Henry Fielding (ii) Andrew Millar

 (c) Frances Burney (iii) William Taylor 

(d) Daniel Defoe (iv) Robert Dodsley 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(iii); (b)-(i); (c)-(ii); (d)-(iv) 

2. (a)-(ii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(iii) 

3. (a)-(iv); (b)-(ii); (c)-(i); (d)-(iii) 

4. (a)-(ii); (b)-(iii); (c)-(iv); (d)-(i) 

Answer:- 3

Q64. From among the following, identify the two correct statements in Johnson`s criticism of Shakespeare :

 (a) His Athenians are not sufficiently Greek and his kings not completely royal. 

(b) He sacrifices virtue to convenience and is more careful to please than to instruct. 

(c) He adheres to strict chronology and gives to one age or nation only its own customs and opinions. 

(d) He sacrifices reason, property and truth to pursue even a poor and barren quibble. 

Choose the correct option : 

1. (a) and (b) 

2. (a) and (c) 3. (c) and (d) 

4. (b) and (d) 

Answer:- 4

Q65. What is ‘euphuism’? 

1. Eulogical and adulatory style of writing 

2. Discursive and hortatory style of writing 

3. Pompous and affected style of writing 

4. Exalted and grand style of writing 

Answer:- 3

Q66. “He that is not with us is against us. He that is not against us is with us.” Who said this? 

1. Charles Lamb 

2. Francis Bacon 

3. Samuel Johnson 

4. R. W. Emerson 

Answer:- 3

Q67. Which of the following poems by Thomas Hardy was originally titled by the century's Deathbed?

 1. The Minute Before Meeting 

2. Neutral Tones 

3. The Darkling Thrush 

4. The Oxen 

Answer:- 3

Q68. What does ‘Harlem Renaissance’ refer to? 

1. A scientific and rational ethos, including freedom from superstition, in 18th century Europe 

2. The flourishing of African American literature in the 1920s and 1930s 

3. A church system, overseen by a governing hierarchy of courts, championed by the English Puritans 

4. The revelation of Christ to the gentiles in the persons of the Magi 

Answer:- 2

Q69. Which of the following combinations correctly defines the phonological system of Indian English in relation to Standard English? 

(a) Absence of aspirated consonants 

(b) Simplified vowel system 

(c) Similar international pattern 

(d) Presence of voiced aspirated consonants 

Choose the correct option : 

1. (a) and (b) 

2. (b) and (d) 

3. (c) and (a) 

4. (b) and (c) 

Answer:- 2

Q70. Which among the following clusters matches the prose style that came to be known as Carlylese’? 

1. Capital letters, exclamation marks, phrases in German 

2. Question marks, long sentences, phrases in French 

3. Frequent ellipses, Latin sayings, comic non-sequitors 

4. Biblical phrases, capital letters, missing letters 

Answer:- 1

Q71. Match the critics and their works : Critics Works 

(a) Edward Said (i) The Illusions of Postmodernism 

(b) Terry Eagleton (ii) Contemporary Marxist Criticism 

(c) Francis mulhern (iii) Theory into Practice 

(d) K. M. Newton (iv) Culture and Imperialism 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(iv); (b)-(i); (c)-(ii); (d)-(iii) 

2. (a)-(iv); (b)-(i); (c)-(iii); (d)-(ii) 

3. (a)-(ii); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(iii) 

4. (a)-(i); (b)-(ii); (c)-(iii); (d)-(iv) 

Answer:- 1

Q72. Which one of the following paired terms is correct in its explication? 

1. Phonology - Sound system 

2. Semilogy - Ordering of speech sounds 

3. Etymology - Sign system 

4. Morphology - Evolution of words 

Answer:- 1

Q73. Which two writers have written essays on the defence of poetry? 

(a) Sir Philip sidney 

(b) P. B. Shelley 

(c) Dr. Mathew Arnold 

(d) T. S. Eliot 

Choose the correct option : 

1. (a) and (d) 

2. (a) and (c) 

3. (c) and (d) 

4. (a) and (b) 

Answer:- 4

Q74. In which play, other than julius Caesar, has Shakespeare depicted the Romans better than the Roman writers themselves have done? 

1. Troilus and Cressida 

2. Coriolanus 

3. Romeo and Juliet 

4. Two Gentlemen of Verona 

Answer:- 2

 Q75. Which one of the following arrangements of poets is in the correct chronological order? 

1. William Langland, William Dunbar, Layamon 

2. William Langland, Layamon, William Dunbar 

3. Layamon, William Langland, William Dunbar 

4. William Dunbar, Layamon, William Langland

Answer:- 3

 Q76. Who speaks the following line and to whom? “O look upon me sir And hold your hands in benediction o’er me. No, sir, You must not kneel.” 

1. Kent to Leat 

2. Cordelia to Lear 

3. Goneril to Lear 

4. Regan to Kent

Answer:- 2

 Q77. Given below are two statements - one os labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R)

 Assertion (A) : The dialects of English that have resulted from the regional separation of English-Speaking communities have not acquired the status of languages. 

Reason(R) : The Germanic dialects that are now Dutch,English, German, Swedish Etc, have become distinct owing to geographical dispersion. In the light of the above two statements choose the correct option : 

1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A) 

3. (A) is true, But (R) is false 

4. (A) is false, but (R) is true

Answer:- 2

 Q78. Which one of the following is the source of the passage given below? “I have observed with growing anxiety the career of this word culture during the past six of seven years. We may find word should come to have an important role…” 

1. F. R. Leavis, Mass Civilization and Minority Culture 

2. T. S. Eliot, Notes Towards the Definition of Culture

3. Raymond Williams, Culture and society 

4. Stuart Hall, culture Representations and Signifying Practices 

Answer:- 2

Q79. Match the books with the writern : 

(a) The Madwoman in the Attic (i) Frantz Fanon 

(b) The Wretched of the Earth (ii) Stephen Greenblatt 

(c) Shakespeare Negotiations (iii) Stanley Fish  

(d) Is There a Text in This Class? (iv)Sandra M. Gilbert and Susan Gubar 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(iii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(ii) 

2. (a)-(i); (b)-(ii); (c)-(iii); (d)-(iv) 

3. (a)-(iv); (b)-(i); (c)-(ii); (d)-(iii) 

4. (a)-(ii); (b)-(iii); (c)-(iv); (d)-(i) 

Answer:- 3

Q80. Which writer applied the term ‘poetics’ to his own critical contribution to make literature and arts as part of social practice? 

1. Stephen Greenblatt 

2. Mikhail Bakhtin 

3. Jonathan Dollimore 

4. Raymond Williams 

Answer:- 1

Q81. Which of the following novels by Iris Murdoch tells the story of an ageing theatre celebrity who withdraws into a life of seclusion and writes a diary/journal/novel? 

1. The Sandcastle 

2. Under the Net 

3. The Sea, the Sea 

4. Flight from the Enchanter 

Answer:- 3

Q82. Identify the author in whose works the character Ashenden appears many time : 

1. Dorothy Sayers 

2. Daniel Defoe 

3. D. H. Lawrence 

4. Somerset Maugham

Answer:- 4

 

Q83. Considering the story of the novel, what does the title Dombey and Son stand for? 

1. It suggests the choice between a son and a daughter 

2. It suggests the commercial aspect of life 

3. It suggests the opposition between a father and son 

4. It suggests the importance of a dynasty 

Answer:- 1

Q84. Which of the following propositions refers to the recommendations of Charles Grant? 

1. The introduction of English as the medium of instruction in an Indian system of education that included literature, art and craft 

2. The introduction of English as the medium of instruction from lower lower levels in a few states as an experiment 

3. The introduction of Englsih as the medium of instruction in a Western system of education that included literature, natural sciences and mechanical inventions 

4. The introduction of English as the medium of instruction in regional medium institutions that included only literature 

Answer:- 3

Q85. Which of the following descriptions fits the unit of verse, Dactyl? 

1. One stressed syllable followed by three unstressed syllables 

2. One stressed syllable followed by two unstressed syllables 

3. Two stressed syllable followed by one unstressed syllables 

4. Two stressed syllable followed by two unstressed syllables 

Answer:- 2

Q86. Who among the following is celebrated in John Keats`s Lines on the Mermaid Tavern? 

1. Jack, the Ripper 

2. Bryson of the Park 

3. Jack, the Giant-Killer 

4. Robin Hood 

Answer:- 4

Q87. Who of the following are being talked about in the following lines? “...You seem to understand me. By each at once her choppy finger laying Upon her skinny lips : You should be woman, And yet your beard forbids me to interpret That you are so.” 

1. The plebeians in Coriolanus 

2. The sisters in King Lear 

3. The witches in Macbeth 

4. The players in Hamlet 

Answer:- 3

Q88. While looking for publication details of a book, a researcher may consult the book's copyright page, which may appear 

1. Just after the cover 

2. Usually the reverse of the title page 

3. Invariably the reverse of the title page 

4. Just before the title page 

Answer:- 2

Q89. It is an axiom in mental philosophy that we can think of nothing which we have not perceived When I say that we can think of nothing I mean we can imagine nothing, we can reason of nothing, we can remember nothing, we can foresee nothing. The most astonishing combination of poetry, the subtlest deduction of logic and mathematics, are no other than combinations which the intellect makes of sensations according to its own laws. A catalogue of the thoughts of the mind and of all their possible modification, is a cyclopaedic history of the universe. According to the writer, perception is the basic epistemology. Which one of the following is the other accept epistemology?  

1. Language 

2. Experience 

3. Inference 

4. Simile 

Answer:- 3

Q90. It is an axiom in mental philosophy that we can think of nothing which we have not perceived When I say that we can think of nothing I mean we can imagine nothing, we can reason of nothing, we can remember nothing, we can foresee nothing. The most astonishing combination of poetry, the subtlest deduction of logic and mathematics, are no other than combinations which the intellect makes of sensations according to its own laws. A catalogue of the thoughts of the mind and of all their possible modification, is a cyclopaedic history of the universe. 

According to the passage, which of the following correctly captures the meaning of ‘a cyclopaedic history of the universe’? 

1. The knowledge about the universe from its beginning to its possible end 

2. A catalogue of rivers, mountains and continents 

3. Statement about the universe based on logic and mathematics 

4. A published encyclopaedia of the universe 

Answer:- 1

Q91. Which of the following correctly list the two novels figuring the writer as a public figure, as a celebrity and as grist for the academic mill? 

1. Rabbit Redux and Rabbit, Run 

2. Rabbit is Rich and The Coup 

3. Of the Farm and The Centaur 

4. Bech : A Book and Bech is Back 

Answer:- 4

Q92. Match the play with the subject matter of the play : 

(a) The Doctor's Dilemma (i) Flouting of stage conventions

 (b) You Never Can Tell (ii) Satire on military heroes 

(c) Candida (iii) Devaluation of social traditions 

(d) Arms and the Man (iv) Mockery of physicians’ ignorance 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(ii); (b)-(iii); (c)-(iv); (d)-(i) 

2. (a)-(iii); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(ii) 

3. (a)-(i); (b)-(ii); (c)-(iii); (d)-(iv) 

4. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(i); (d)-(ii) 

Answer:- 4

Q93. Given below we two statements-one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : 

Assertion (A) : Language constructs meaning  

Reason (R) : Language structures meaning depending on the speaking subjects’ Perception, context and auditor 

In the light of the above two statements choose the correct option : 

1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A) 

3. (A) is true, but (R) false 4. (A) is false, but (R) is true 

Answer:- 1

Q94. Who among the following is one of the university Wits? 

1. Thomas Hooker 

2. Thomas Nashe 

3. Michael Drayton 

4. William Harvey 

Answer:- 2

Q95. In the study of Anglo-American literature, certain distinguished names in critical/editorial scholarship become synonymous with famous writers and periods of literary history. 

Match the following names with their respective areas of scholarship : 

(a) Edward Mendelson (i) John Milton 

(b) Jerome McGann (ii) Ezra Pound 

(c) Stanley Fish (iii) W. H. Auden 

(d) Hugh Kenner (iv) Textual Scholarship 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(ii); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(iii) 

2. (a)-(iii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(ii) 

3. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(ii); (d)-(i) 

4. (a)-(iii); (b)-(ii); (c)-(iv); (d)-(i) 

Answer:- 2

Q96. Which one of the following works best describes the heroes of Cervants’ Done Quixote Mark Twain's The Adventures of Tom Sawyer and Thomas Mann`s the Confessions of Felix Krull? 

1. Ficelle 

2. Picaro 

3. Mannequin 

4. Philanderer 

Answer:- 2

Q97. THE GROCER'S CHILDREN The grocer's children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer's children never go hungry Whose point of view seems to have been stated in the poem? 

1. The grocer's 

2. The children`s 

3. The narrator`s 

4. The poet`s 

Answer:- 3

Q98. THE GROCER`S CHILDREN The grocer`s children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer`s children never go hungry Which of the following words best describes the last sentence of the poem? 

1. Ironic 

2. Paradoxical 

3. Pathetic 

4. Disdainful 

Answer:- 1

Q99. THE GROCER`S CHILDREN The grocer`s children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer`s children never go hungry What is suggested by the word ‘tainted’ in line 11? 

1. Tinctured 

2. Cooked 

3. Spoiled 

4. Boiled 

Answer:- 3

Q100. THE GROCER'S CHILDREN The grocer's children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer's children never go hungry How does the poem achieve its effect? 

1. It lists a number of grocery items which do not have any tangible nutritive benefit 

2. It presents a series of inedible fare in the face of the basic need to eat 

3. It strays away from the tongue-in-cheek beginning to state the obvious 

4. It posits the circumspect existence of reasonable plan to alleviate hunger

Answer:- 2

Conclusion: 

Congratulations on completing the June 2019 NET English sample paper! I hope you found the questions challenging yet insightful. The solutions provided here serve as a guide to help you understand the reasoning and approaches for answering each question. Remember, practice is key to excel in the NET exam. Take the time to review your answers, learn from any mistakes, and further strengthen your knowledge and understanding of English literature. Keep up the dedication and hard work, and I wish you all the best in your pursuit of success!


No comments:

Post a Comment

If You have any doubts, Please let me know