Tuesday 15 2022

December 2019 English paper



Introduction:

Welcome ! This sample solve paper is designed to provide you with an opportunity to practice and assess your knowledge in preparation for the NET exam. It features a range of questions that test your understanding of various aspects of English literature, including literary analysis, critical theory, and historical contexts. By attempting this sample paper, you will gain valuable insights into the exam format, enhance your time management skills, and identify areas where you may need further study. So, let's dive into the captivating world of English literature and embark on this learning journey together!


Q.1 Which among the following group of writers is labelled as “University Wits”? 

1. Thomas Lodge, Thomas Wilson, Walter Raleigh

 2. John Fletcher, Ben Jonson, George Peele 

3. Thomas Kyd, Francis Beaumont, John Lyly

 4. Christopher Marlowe, Robert Greene, Thomas Nashe

Answer :- 4

June 2019 English Paper

  

Welcome ! Aspiring NET candidates, this sample pyq paper is designed to provide you with a glimpse into the type of questions you can expect in the actual exam. It consists of a variety of questions covering different areas of English literature, including literary analysis, critical theory, and literary history. Attempting this sample solve paper will help you assess your readiness for the NET exam and identify areas where you may need further preparation. So, let's embark on this journey together and enhance your chances of success!


Q1. Which edition of the Lyrical Ballads was the first one to have the Preface by Wordsworth?  

1. 1798

 2. 1800

 3. 1802 

4. 1804 

Answer:- 2

Q2. In which of the following paired terms, the relationship between the active and passive forms of a sentence can be best established? 

1. Deep structure - Surface structure

 2. Signifier - Signified

 3. Metaphor - Metonymy

 4. Syntagmatic - Paradigmatic 

Answer:- 1

Q3. The medieval English university organized its studies based on the seven liberal arts Three of these, the trivium, referred to the study of 

1. Arithmetic, geometry, music 

2. Astronomy, music, logic 

3. Geometry, grammar, music 

4. Grammar, logic, rhetoric 

Answer:- 4

Q4. Match the works with authors: 

Works Authors 

(a) Image-Music-Text (i) M.H. Abrams

 (b) Why Marx was Right (ii) Raymond Williams 

(c) The Mirror and the Lamp (iii) Roland Barthes

 (d) Culture and Society (iv) Terry Eagleton 

Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(iii) 

2. (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

 3. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(iv) 

4. (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii) 

Answer:- 4

Q5. Which one of the following groups of novelists has, in the given order, Captain Ahab, Hester Prynne, Roderick Usher and Daisy Miller as characters in their novels? 

1. Henry James, Edgar A. Poe, Nathaniel Hawthorne, Herman Melville

 2. Herman Melville, Nathaniel Hawthorne, Edgar A. Poe, Henry James

 3. Edgar A. Poe, Henry James, Nathaniel Hawthorne, Herman Melville 

4. Nathaniel Hawthorne, Edgar A. Poe, Henry James, Herman Melville 

Answer:- 2

 Q6. Match the following items/ideas with the writers who first used/popularized them: 

(a) The Frontier Thesis (i) Raymond Williams 

(b) The Lost Generation (ii) Homi Bhabha 

(c) Third Space (iii) F.J. Turner 

(d) Structure of Feeling (iv) Gertrude Stein 

Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii) 

2. (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

 3. (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(i)

 4. (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(ii)

Answer:- 3

 Q7. Who wrote a guide called How to Write a Doctoral Thesis: The Humanistics Subjects, considered equal in standard to the American MLS Handbook or The Chicago Manual of Style? 

1. Alain Robbe Grillet 

2. Cesare Pavese 

3. Umberto Eco 

4. Leo Spitzer

Answer:- 3

 Q8. For which one of the following reasons, in Oscar Wilde’s novel, The Picture of Dorian Gray, Gray breaks down when he sees his finished portrait?

 1. Overwhelmed by the beauty of the portrait 

2. Overjoyed by the feeling that his beauty will be known to all 

3. Distraught by the fact that his beauty will fade while the portrait stays beautiful 

4. Distraught by the badly drawn portrait

Answer:- 3

 Q9. What is the Priest’s entreaty to Oedipus in the opening scene of Oedipus Rex?

 1. To liberate Thebes from the domination of the Sphinx 

2. To rid Thebes of the plague that afflicts its people 

3. To afford the Thebans the luxury of newer forms of worship 

4. To send Creon to seek advice from the oracle of Delphi oracle 

Answer:- 2

Q10. Which artistic technique best describes the interplay of light and shade in the following lines? “I have looked at it so long I think it is part of my heart. But it flickers. Faces and darkness separate us over and over A woman bends over me, Searching my reaches for what she really is Then she turns to those liars, the candle or the moon.  I see her back, reflect it faithfully.” 

1. Collage

 2. Flashback

 3. Montage 

4. Chiaroscuro

Answer:- 4

 Q11. Which two titles from among the following deal with issues related to the institutionalization of English in post-independence India? 

a. Provocations 

b. Professing Literature 

c. The Lie of the Land 

d. The Muse Unchained 

The right combination according to the code is 

1. a and b 

2. a and c

 3. b and c

 4. c and d 

Answer:- 2

Q12. By which two of the following processes, according to Michel Foucault, does power operate? 

a. By right rather than technique 

b. By normalization rather than law 

c. By control rather than punishment 

d. By repression rather than agreement

 Choose the correct option: 

1. a and c 

2. b and c 

3. b and d 

4. a and d

Answer:- 2

 Q13. Which of the following books are written by an Englishmen in universal Latin, is further added to the Flemist Peter Giles, is revised by the Dutch Erasmus, is printed at Louvain in 1516, later at Paris, still later at Basle, where it was illustrated by two woodcuts from the hand of the German Holbein? 

1. The Golden Legend 

2. Confessio Amantis 

3. Utopia

 4. Erewhon 

Answer:- 3

Q14. The Sadler Commission Report (1917-190 was critical of the quality of students graduating from the university and had very perceptive remarks on English and the use of mother tongue in Indian education. What was this Commission appointed for? 

1. To examine the functioning of the Directorate of Public Instruction in Delhi 

2. To study the problems of Calcutta University 

 3. To investigate and recommend teaching methods of languages generally

 4. To evolve a three language formula for the Indian schools 

Answer:- 2

Q15. Who says the following lines and to whom? “If it be aught toward the general good, Set honor in one eye and death i’ th’ other, And I will look on both indifferently 

1. Octavius to Antony 

2. Hamlet to Claudius

 3. Brutus to Cassius 

4. Casca to Calpurnia 

Answer:- 3

Q16. Who is the author of the short story, The Ghost of Firozsha Baag? 

1. Vikram Seth 

2. V.S. Naipaul 

3. Kiran Desai 

4. Rohinton Mistry 

Answer:- 4

Q17. Which of the following sociologists’ ideas on the practice of receiving and giving gifts are used by J. Hillis Miller to reinforce her arguments in the essay, Critic as Host? 

1. Emile Durkheim 

2. Max Weber 

3. Marcel Mauss 

4. Daniel Bell 

Answer:- 3

Q18. What, in sum, is Sidney’s point in the following? “Nature never set forth the earth in so rich tapestry as divers poets have done; neither with pleasant rivers, fruitful trees, sweet smelling flowers, nor whatever else may make the too much-loved earth more lovely. Her world is brazen, the poets only deliver a golden.” (Philip Sideny) 

1. Works of art are superior to the natural world they represent 

2. Works of art can often compete with the natural world represented by them 

3. Neither the poets nor the natural world they set forth equal nature’s rich tapestry 

4. The natural world is far superior to the works of art that represent it 

Answer:- 1

Q19. In Eliot's the Love Song of J. Alfred Prufrock who among the following painters is the subject of conversation among the perambulating women? 

1. da Vinci 

2. Raphael 

3. Michelangelo

 4. Donatello 

Answer:- 3

Q20. Which of the following statements best describes T. S. Eliot’s assertion that Shakespeare’s Hamlet is an ‘artistic failure’? 

1. Hamlet’s emotion is not adequately objectified

2. Hamlet’s feelings far outweigh the release of his emotions 

3. Hamlet’s obsession should have been within representational limits 

4. Hamlet’s indecisiveness slows the steady progress of action

Answer:- 1

 Q21. From which Greek word does the term ‘comedy’ derive and what does it mean? 

1. Comedia, largeness of heart 

2. Komoidia, revel-song 

3. Commodios, commodious 

4. Komedieon, light foolery 

Answer:- 2

Q22. Which of the following plays is characterized by the exclusivity of a single character talking to himself? 

1. A Streetcar Named Desire

2. Equus 

3. The Misanthrope

4. Krapp’s Last Tape 

Answer:- 4 

Q23. Which one of the following novels of Jane Austen was abandoned unfinished? 

1. Northanger Abbey 

2. Persuasion 

3. The Watsons 

4. Emma 

Answer:-

Q24. Match the character with the novel: 

Character                          Novel 

(a) Kate                            (i) Great Expectations

 (b) Florence                    (ii) Nicholas Nickleby 

(c) Miss Havisham          (iii) David Copperfield 

(d) Agnes                         (iv) Dombey and Son

 Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(ii) 

2. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(iii) 

3. (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iv) 

4. (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(i) 

Answer:- 2

Q25. Which of the following correctly describes ‘black humour’ as a morbid and provocative treatment of 

1. Old age and disease

 2. Youth and passionate love 

3. Death and disease 

4. Childhood and accident 

Answer:- 3

Q26. “The great English novelists are Jane Austen, George Eliot, Henry James and Joseph Conrad.” Which one of the following critical texts begins with the above assertion? 

1. Walter Allen, The English Novel 

2. Terry Eagleton, The English Novel 

3. F.R. Leavis, The Great Tradition 

4. Ian Watt, Rise of the Novel 

Answer:- 3

Q27. Who among the following established and popularised the concept of ‘Cardinal Vowels’? 

1. A.S. Hornby 

2. E.V. Lucas 

3. Daniel Jones 

4. C.J. Dodson 

Answer:- 3

Q28. What is the name of the poetic style characterized by short staccato rhymed lines, as shown below? What can it avayle To dryve forth a snayle, Or to make a sayle Of a herynges tayle? 

1. Cranmerish 

2. Wolseyan 

3. Chaucerian 

4. Skeltonic 

Answer:- 4

Q29. What is being described by Wordworth in the following lines from his poem, The Thorn? I’ve measured it from side to side ‘Tis three feet long and two feet wide. 

1. Fallen bough 

2. A cradle 

3. A small cot

 4. An Infant’s grave 

Answer:- 4

Q30. Who among the following is mourned in Walt Whitman’s O Captain! My Captain? 

1. R.W. Emerson

 2. John Keats 

3. P.B. Shelley 

4. Abraham Lincoln

Answer:- 4

Q31. “The last temptation is the greatest treason To do the right deed for the wrong reason.” (T.S. Eliot, Murder in the Cathedral) What is the ‘temptation’, ‘treason’ for the speaker of the lines? 

1. It is only self-serving

 2. It is not intended

 3. It violates a norm 

4. It is conspiratorial 

Answer:- 1

Q32. Which of the following works is reviewed in George Orwell’s essay, Inside the Whale?

 1. Henry Miller’s Tropic of Cancer 

2. James Joyce’s Ulysses 

3. D.H. Lawrence’s Lady Chatterley’s Lover 

4. Anais Nin’s Delta of Venus 

Answer:- 1

Q33. Which of the following is the accurate description of ‘dramatic irony’? 

1. A character’s knowledge or expectation is contradicted by what the audience knows, or by the outcome of events 

2. An audience knows or expects something to happen but the events on stage turn out to be different 

3. Ironic events and expectations of actual actions and results converge in drama and the audience feels rewarded 

4. A dramatist’s irony reinforces his actors’ performance, thereby fulfilling audience expectations 

Answer:- 1

Q34. Read the following lines: IN A STATION OF THE METRO The apparition of these faces in the crowd Petals on a wet, black bough Which of the following poetic programmes is illustrated by the above lines? 

1. The Movement 

2. Naturalism 

3. Symbolism 

4. Imagism 

Answer:- 4

Q35. What was Gramsci’s term for cultural consensus supporting capitalism? 

1. Monopoly 

2. Ideology 

3. Discourse 

4. Hegemony 

Answer:- 4

 Q36. Which type of textual copy is concerned with an assessment of the physical details of the books and their exact relationship to the condition in which the book was planned to appear at the time of its initial publication? 

1. Real copy 

2. Ideal copy 

3. Initial copy 

4. Base copy 

Answer:- 2

Q37. Who is the author of the essay, The Rationale of the Copy-Text? 

1. Fredson Burns 

2. W.W. Greg 

3. R.B. McKerrow 

4. Paul Maas 

Answer:- 2

Q38. “To see him act is like Shakespeare by flashes of lighting.” About which Shakespeare actor Coleridge wrote the above line? 

1. David Garrick 

2. Richard Burbage 

3. John Philip Kemble 

4. Edmund Kean 

Answer:- 4

Q39. Which one of the following of Plato’s beliefs/acts was Shelley countering by saying that ‘poets are the unacknowledged legislators of mankind’? 

1. Banishment of poets from the republic 

2. Distrust of value of poetry for mankind 

3. Preference for legislators over poets 

4. Description of poets as mad men 

Answer:- 3

Q40. Which of the following aptly named the language resulting from the contact of two mutually unintelligible language systems? 

1. Creole 

2. Dialect 

3. Colloquial 

4. Pidgin 

Answer:- 4

Q41. “Culture is ordinary: that is the first fact.” Which one of the following is the source of this statement? 

1. The Country and the City 

2. Resources of Hope 

3. The Long Revolution 

4. Keywords 

Answer:- 2

Q42. Which of the following poets does William Hazlitt call ‘Don Quixote-like’ in his essay, My First Acquaintance with Poets? 

1. William Wordsworth 

2. Samuel Taylor Coleridge 

3. William Cowper 

4. Lord Byron 

Answer:- 1

Q43. Which of the following two points were emphasised by ‘Wood’s Despatch of 1854’? 

(a) Teaching of the English language along with the study of vernacular language 

(b) Compulsory inclusion of Christianity in the curriculum

 (c) The gradual withdrawal of government patronage from Indian languages

 (d) The importance of female education

 Choose the correct option: 

1. (a) and (d) 

2. (a) and (b) 

3. (a) and (c) 

4. (b) and (c) 

Answer:- 1

Q44. Which novel by J.G. Farrell describes the experiences of a polio victim? 

1. Troubles

 2. The Singapore Grip 

3. The Lung 

4. The Hill Station 

Answer:- 3

Q45. In which of Anita Desai’s novels does an insane wife’s kill her husband? 

1. Voices in the City

 2. In Custody 

3. Cry, The Peacock 

4. Baumgartner’s Bombay 

Answer:- 3

Q46. Given below are two statements - one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

 Assertion (A): Instances of beliefs triggering action are present in social life and may give rise to problems in determining ‘causality’. 

Reason (R): Beliefs may not be accompanied by or give rise to logically appropriate actions, and actions may occur which are consistent with motivations and intentions, but they often, if not usually, also have unanticipated outcomes. 

In the light of the above two statements choose the correction option: 

1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

2. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A) 

3. (A) is true, but (R) is false

 4. (A) is false, but (R) is true 

Answer:- 1

Q47. What, according to Raymond Williams, is the right description of the term ‘Cultural Materialism’? 

1. The cultural effect that religion has in social life 

2. The political effect that matter has in social lives 

3. The material effect that culture has in wider social life 

4. The effect of social life in cultural situations of uncertainty 

Answer:- 3

Q48. Which of the following statements is true in terms of distribution of metrical feet? 

1. Anapestic is to Dactylic as Trochaic is to Iambic 

2. Trochaic is to Anapaestic as Dactylic is Iambic 

3. Iambic is to Trochaic as Anapaestic is to Dactylic 

4. Dactylic is to Trochaic as Iambic is to Anapestic 

Answer:- 3

Q49. All in the world know the beauty of the beautiful, and in doing this they have (the idea of) what ugliness is; they all know the skill of the skillful, and in doing this they have (the idea of) what they want of the skill is. So, it is that existence and non-existence gave birth to (the idea of) the other; that difficulty and ease produce (the idea of) the other; that the length and shortness fashion out the one figure of the other; that (the idea of) height and lowness arise from the contrast of one with the other; that the musical notes and tones become harmonious through the relation of one with another, and that being before and behind give the idea of one following another. .

Which one of the following is the correct meaning of the ominous little phrase ‘the idea of’ in the first sentence of the passage?

 1. Prior knowledge 

2. Prior imagination 

3. Prior confirmation 

4. Prior rejection 

Answer:- 1

Q50. Who among the following analyzed the naturalization of connotative meanings into myths? 

1. Michel Foucault 

2. Roman Ingarden 

3. J. Hillis Miller 

4. Ronald Barthes 

Answer:-

Q51. Match the following journals with their distinguishing aims and methods of scholarship :

 (a) Obsidian (i) Literature history and the philosophy of History 

(b) Clio (ii) Literature and arts in the African diaspora 

(c) Interventions (iii) Feminist writing 

(d) Signs (iv) Postcolonial writing 

Choose the correct option from those given below: 

 1. (a)-(i); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(iii) 

 2. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(i); (d)-(ii) 

 3. (a)-(ii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(iii) 

 4. (a)-(iii) (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(ii) 

Answer:- 1

Q52. Who among the following explored the shifting and contested power-relations Knowledge and the human body? 

1. Louis Althusser 

2. Clifford Geertz 

3. Jacques Lacan 

4. Michel Foucault 

Answer:- 4

Q53. Match each of the following concepts/objects with the corresponding description : 

(a) Farce (i) Articles and objects used on the stage 

(b) Props (ii) Drama written to be read rather then acted 

(c) Music hall Characterized by broad human, wild antics, slapsticks etc. 

(d) Closet drama Variety entertainment of song comic turns that flourished in England through the late 19th Century 

Choose the correct option from those given below: 

1. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(i); (d-iii) 

2. (a)-(iii); (b)-(i);(c)-(iv); (d-ii)

 3. (a)-(i); (b)-(iii);(c)-(ii); (d-iv) 

4. (a)-(ii); (b)-(iv);(c)-(iii); (d-i) 

Answer:- 2

 Q54. What is the meaning of Ziauddin Sardar`s statement? “Cultural studies stated as a dissenting intellectual tradition outside academia, dedicated to exposing power in all its cultural forms but it has now become a discipline and a part of the academic establishment and its power structure.” 

1. Devolution 

2. Displacement 

3. Institutionalisation 

4. Dissension 

Answer:- 3

 Q55. Who is referred to as ‘best’ in the quote ‘Kill the beast! Cut his throat! Spill his blood’ in William Golding's Lord of the Flies? 

1. Ralph 

2. Piggy 

3. Simon 

4. Roger 

Answer:- 3

Q56. What is the meaning of ‘langue’ in Saussurean linguistics? 

1. Individual speech acts 

2. An organized system of differences 

3. The dialectic between thought and speech 

4. Language in the abstract sense 

Answer:- 1&4

Q57. What term used by Ferdinand de saussure corresponds to Noam Chomsky`s term ‘Performance’?

 1. Difference 

2. Parole 

3. Paradigm 

4. Langue 

Answer:- 2

Q58. Which one of the following correctly describes the meaning of Macbeth`s words ‘...life is but a walking shadow’? 

1. Life is just devoid of light 

2. Life is just devoid of substance 

3. Life is just devoid of spirit 

4. Life is just devoid of stability 

Answer:- 2

Q59. Identify the two names from the following who are associated with Hermeneutics : 

(a) Edmund Husserl 

(b) E.D. Hirsch 

(c) Martin Heidegger

 (d) Stephen Greenblatt 

Choose the correct option : 

1. (a) and (c) 

2. (a) and (b) 

3. (b) and (c) 

4. (b) and (d)

Answer:- 1

Q60. Why did T.S.Eliot assert that Virgil, not Homer,is the poet of Europe? 

1. There are some initial moral concerns in Virgil 

2. Virgil belongs to the Roman period 

3. Homer was a pagan who was a renegade 

4. Virgil wrote in Latin while Homer wrote in Greek 

Answer:- 1

Q61. Identify the stage that falls between the imaginary and symbolic stages according to jacques Lacan : 

1. Middle stage

 2. Minor stage 

3. Medieval stage 

4. Intermediate stage 

Answer:- Marks to all

Q62. Which one of the following is the definition of ‘peer review’? 

1. A post-publication process in which the work is submitted to a panel of reviewers for ascertaining quality 

2. A pre-publication process in which work submitted for publication is evaluated for quality by experts in the field 

3. A pre-publication process in which work submitted for publication is accompanied by recommendation of other exerts in the field 

4. A pre-publication process in which the work is submitted for a professional review 

Answer:- 2

Q63. Match the Novelist with the Publisher : 

(a) Laurence Sterne (i) Thomas Lawndes 

(b) Henry Fielding (ii) Andrew Millar

 (c) Frances Burney (iii) William Taylor 

(d) Daniel Defoe (iv) Robert Dodsley 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(iii); (b)-(i); (c)-(ii); (d)-(iv) 

2. (a)-(ii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(iii) 

3. (a)-(iv); (b)-(ii); (c)-(i); (d)-(iii) 

4. (a)-(ii); (b)-(iii); (c)-(iv); (d)-(i) 

Answer:- 3

Q64. From among the following, identify the two correct statements in Johnson`s criticism of Shakespeare :

 (a) His Athenians are not sufficiently Greek and his kings not completely royal. 

(b) He sacrifices virtue to convenience and is more careful to please than to instruct. 

(c) He adheres to strict chronology and gives to one age or nation only its own customs and opinions. 

(d) He sacrifices reason, property and truth to pursue even a poor and barren quibble. 

Choose the correct option : 

1. (a) and (b) 

2. (a) and (c) 3. (c) and (d) 

4. (b) and (d) 

Answer:- 4

Q65. What is ‘euphuism’? 

1. Eulogical and adulatory style of writing 

2. Discursive and hortatory style of writing 

3. Pompous and affected style of writing 

4. Exalted and grand style of writing 

Answer:- 3

Q66. “He that is not with us is against us. He that is not against us is with us.” Who said this? 

1. Charles Lamb 

2. Francis Bacon 

3. Samuel Johnson 

4. R. W. Emerson 

Answer:- 3

Q67. Which of the following poems by Thomas Hardy was originally titled by the century's Deathbed?

 1. The Minute Before Meeting 

2. Neutral Tones 

3. The Darkling Thrush 

4. The Oxen 

Answer:- 3

Q68. What does ‘Harlem Renaissance’ refer to? 

1. A scientific and rational ethos, including freedom from superstition, in 18th century Europe 

2. The flourishing of African American literature in the 1920s and 1930s 

3. A church system, overseen by a governing hierarchy of courts, championed by the English Puritans 

4. The revelation of Christ to the gentiles in the persons of the Magi 

Answer:- 2

Q69. Which of the following combinations correctly defines the phonological system of Indian English in relation to Standard English? 

(a) Absence of aspirated consonants 

(b) Simplified vowel system 

(c) Similar international pattern 

(d) Presence of voiced aspirated consonants 

Choose the correct option : 

1. (a) and (b) 

2. (b) and (d) 

3. (c) and (a) 

4. (b) and (c) 

Answer:- 2

Q70. Which among the following clusters matches the prose style that came to be known as Carlylese’? 

1. Capital letters, exclamation marks, phrases in German 

2. Question marks, long sentences, phrases in French 

3. Frequent ellipses, Latin sayings, comic non-sequitors 

4. Biblical phrases, capital letters, missing letters 

Answer:- 1

Q71. Match the critics and their works : Critics Works 

(a) Edward Said (i) The Illusions of Postmodernism 

(b) Terry Eagleton (ii) Contemporary Marxist Criticism 

(c) Francis mulhern (iii) Theory into Practice 

(d) K. M. Newton (iv) Culture and Imperialism 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(iv); (b)-(i); (c)-(ii); (d)-(iii) 

2. (a)-(iv); (b)-(i); (c)-(iii); (d)-(ii) 

3. (a)-(ii); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(iii) 

4. (a)-(i); (b)-(ii); (c)-(iii); (d)-(iv) 

Answer:- 1

Q72. Which one of the following paired terms is correct in its explication? 

1. Phonology - Sound system 

2. Semilogy - Ordering of speech sounds 

3. Etymology - Sign system 

4. Morphology - Evolution of words 

Answer:- 1

Q73. Which two writers have written essays on the defence of poetry? 

(a) Sir Philip sidney 

(b) P. B. Shelley 

(c) Dr. Mathew Arnold 

(d) T. S. Eliot 

Choose the correct option : 

1. (a) and (d) 

2. (a) and (c) 

3. (c) and (d) 

4. (a) and (b) 

Answer:- 4

Q74. In which play, other than julius Caesar, has Shakespeare depicted the Romans better than the Roman writers themselves have done? 

1. Troilus and Cressida 

2. Coriolanus 

3. Romeo and Juliet 

4. Two Gentlemen of Verona 

Answer:- 2

 Q75. Which one of the following arrangements of poets is in the correct chronological order? 

1. William Langland, William Dunbar, Layamon 

2. William Langland, Layamon, William Dunbar 

3. Layamon, William Langland, William Dunbar 

4. William Dunbar, Layamon, William Langland

Answer:- 3

 Q76. Who speaks the following line and to whom? “O look upon me sir And hold your hands in benediction o’er me. No, sir, You must not kneel.” 

1. Kent to Leat 

2. Cordelia to Lear 

3. Goneril to Lear 

4. Regan to Kent

Answer:- 2

 Q77. Given below are two statements - one os labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R)

 Assertion (A) : The dialects of English that have resulted from the regional separation of English-Speaking communities have not acquired the status of languages. 

Reason(R) : The Germanic dialects that are now Dutch,English, German, Swedish Etc, have become distinct owing to geographical dispersion. In the light of the above two statements choose the correct option : 

1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A) 

3. (A) is true, But (R) is false 

4. (A) is false, but (R) is true

Answer:- 2

 Q78. Which one of the following is the source of the passage given below? “I have observed with growing anxiety the career of this word culture during the past six of seven years. We may find word should come to have an important role…” 

1. F. R. Leavis, Mass Civilization and Minority Culture 

2. T. S. Eliot, Notes Towards the Definition of Culture

3. Raymond Williams, Culture and society 

4. Stuart Hall, culture Representations and Signifying Practices 

Answer:- 2

Q79. Match the books with the writern : 

(a) The Madwoman in the Attic (i) Frantz Fanon 

(b) The Wretched of the Earth (ii) Stephen Greenblatt 

(c) Shakespeare Negotiations (iii) Stanley Fish  

(d) Is There a Text in This Class? (iv)Sandra M. Gilbert and Susan Gubar 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(iii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(ii) 

2. (a)-(i); (b)-(ii); (c)-(iii); (d)-(iv) 

3. (a)-(iv); (b)-(i); (c)-(ii); (d)-(iii) 

4. (a)-(ii); (b)-(iii); (c)-(iv); (d)-(i) 

Answer:- 3

Q80. Which writer applied the term ‘poetics’ to his own critical contribution to make literature and arts as part of social practice? 

1. Stephen Greenblatt 

2. Mikhail Bakhtin 

3. Jonathan Dollimore 

4. Raymond Williams 

Answer:- 1

Q81. Which of the following novels by Iris Murdoch tells the story of an ageing theatre celebrity who withdraws into a life of seclusion and writes a diary/journal/novel? 

1. The Sandcastle 

2. Under the Net 

3. The Sea, the Sea 

4. Flight from the Enchanter 

Answer:- 3

Q82. Identify the author in whose works the character Ashenden appears many time : 

1. Dorothy Sayers 

2. Daniel Defoe 

3. D. H. Lawrence 

4. Somerset Maugham

Answer:- 4

 

Q83. Considering the story of the novel, what does the title Dombey and Son stand for? 

1. It suggests the choice between a son and a daughter 

2. It suggests the commercial aspect of life 

3. It suggests the opposition between a father and son 

4. It suggests the importance of a dynasty 

Answer:- 1

Q84. Which of the following propositions refers to the recommendations of Charles Grant? 

1. The introduction of English as the medium of instruction in an Indian system of education that included literature, art and craft 

2. The introduction of English as the medium of instruction from lower lower levels in a few states as an experiment 

3. The introduction of Englsih as the medium of instruction in a Western system of education that included literature, natural sciences and mechanical inventions 

4. The introduction of English as the medium of instruction in regional medium institutions that included only literature 

Answer:- 3

Q85. Which of the following descriptions fits the unit of verse, Dactyl? 

1. One stressed syllable followed by three unstressed syllables 

2. One stressed syllable followed by two unstressed syllables 

3. Two stressed syllable followed by one unstressed syllables 

4. Two stressed syllable followed by two unstressed syllables 

Answer:- 2

Q86. Who among the following is celebrated in John Keats`s Lines on the Mermaid Tavern? 

1. Jack, the Ripper 

2. Bryson of the Park 

3. Jack, the Giant-Killer 

4. Robin Hood 

Answer:- 4

Q87. Who of the following are being talked about in the following lines? “...You seem to understand me. By each at once her choppy finger laying Upon her skinny lips : You should be woman, And yet your beard forbids me to interpret That you are so.” 

1. The plebeians in Coriolanus 

2. The sisters in King Lear 

3. The witches in Macbeth 

4. The players in Hamlet 

Answer:- 3

Q88. While looking for publication details of a book, a researcher may consult the book's copyright page, which may appear 

1. Just after the cover 

2. Usually the reverse of the title page 

3. Invariably the reverse of the title page 

4. Just before the title page 

Answer:- 2

Q89. It is an axiom in mental philosophy that we can think of nothing which we have not perceived When I say that we can think of nothing I mean we can imagine nothing, we can reason of nothing, we can remember nothing, we can foresee nothing. The most astonishing combination of poetry, the subtlest deduction of logic and mathematics, are no other than combinations which the intellect makes of sensations according to its own laws. A catalogue of the thoughts of the mind and of all their possible modification, is a cyclopaedic history of the universe. According to the writer, perception is the basic epistemology. Which one of the following is the other accept epistemology?  

1. Language 

2. Experience 

3. Inference 

4. Simile 

Answer:- 3

Q90. It is an axiom in mental philosophy that we can think of nothing which we have not perceived When I say that we can think of nothing I mean we can imagine nothing, we can reason of nothing, we can remember nothing, we can foresee nothing. The most astonishing combination of poetry, the subtlest deduction of logic and mathematics, are no other than combinations which the intellect makes of sensations according to its own laws. A catalogue of the thoughts of the mind and of all their possible modification, is a cyclopaedic history of the universe. 

According to the passage, which of the following correctly captures the meaning of ‘a cyclopaedic history of the universe’? 

1. The knowledge about the universe from its beginning to its possible end 

2. A catalogue of rivers, mountains and continents 

3. Statement about the universe based on logic and mathematics 

4. A published encyclopaedia of the universe 

Answer:- 1

Q91. Which of the following correctly list the two novels figuring the writer as a public figure, as a celebrity and as grist for the academic mill? 

1. Rabbit Redux and Rabbit, Run 

2. Rabbit is Rich and The Coup 

3. Of the Farm and The Centaur 

4. Bech : A Book and Bech is Back 

Answer:- 4

Q92. Match the play with the subject matter of the play : 

(a) The Doctor's Dilemma (i) Flouting of stage conventions

 (b) You Never Can Tell (ii) Satire on military heroes 

(c) Candida (iii) Devaluation of social traditions 

(d) Arms and the Man (iv) Mockery of physicians’ ignorance 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(ii); (b)-(iii); (c)-(iv); (d)-(i) 

2. (a)-(iii); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(ii) 

3. (a)-(i); (b)-(ii); (c)-(iii); (d)-(iv) 

4. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(i); (d)-(ii) 

Answer:- 4

Q93. Given below we two statements-one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : 

Assertion (A) : Language constructs meaning  

Reason (R) : Language structures meaning depending on the speaking subjects’ Perception, context and auditor 

In the light of the above two statements choose the correct option : 

1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) 

2. Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A) 

3. (A) is true, but (R) false 4. (A) is false, but (R) is true 

Answer:- 1

Q94. Who among the following is one of the university Wits? 

1. Thomas Hooker 

2. Thomas Nashe 

3. Michael Drayton 

4. William Harvey 

Answer:- 2

Q95. In the study of Anglo-American literature, certain distinguished names in critical/editorial scholarship become synonymous with famous writers and periods of literary history. 

Match the following names with their respective areas of scholarship : 

(a) Edward Mendelson (i) John Milton 

(b) Jerome McGann (ii) Ezra Pound 

(c) Stanley Fish (iii) W. H. Auden 

(d) Hugh Kenner (iv) Textual Scholarship 

Choose the correct option from those given below : 

1. (a)-(ii); (b)-(i); (c)-(iv); (d)-(iii) 

2. (a)-(iii); (b)-(iv); (c)-(i); (d)-(ii) 

3. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(ii); (d)-(i) 

4. (a)-(iii); (b)-(ii); (c)-(iv); (d)-(i) 

Answer:- 2

Q96. Which one of the following works best describes the heroes of Cervants’ Done Quixote Mark Twain's The Adventures of Tom Sawyer and Thomas Mann`s the Confessions of Felix Krull? 

1. Ficelle 

2. Picaro 

3. Mannequin 

4. Philanderer 

Answer:- 2

Q97. THE GROCER'S CHILDREN The grocer's children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer's children never go hungry Whose point of view seems to have been stated in the poem? 

1. The grocer's 

2. The children`s 

3. The narrator`s 

4. The poet`s 

Answer:- 3

Q98. THE GROCER`S CHILDREN The grocer`s children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer`s children never go hungry Which of the following words best describes the last sentence of the poem? 

1. Ironic 

2. Paradoxical 

3. Pathetic 

4. Disdainful 

Answer:- 1

Q99. THE GROCER`S CHILDREN The grocer`s children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer`s children never go hungry What is suggested by the word ‘tainted’ in line 11? 

1. Tinctured 

2. Cooked 

3. Spoiled 

4. Boiled 

Answer:- 3

Q100. THE GROCER'S CHILDREN The grocer's children eat day-old bread, moldy cakes and cheese soft black bananas on stale shredded wheat, weeviled rice, their plates heaped high with wilted greens, bruised fruit, surprise treats from unlabelled cans, tainted meat The grocer's children never go hungry How does the poem achieve its effect? 

1. It lists a number of grocery items which do not have any tangible nutritive benefit 

2. It presents a series of inedible fare in the face of the basic need to eat 

3. It strays away from the tongue-in-cheek beginning to state the obvious 

4. It posits the circumspect existence of reasonable plan to alleviate hunger

Answer:- 2

Conclusion: 

Congratulations on completing the June 2019 NET English sample paper! I hope you found the questions challenging yet insightful. The solutions provided here serve as a guide to help you understand the reasoning and approaches for answering each question. Remember, practice is key to excel in the NET exam. Take the time to review your answers, learn from any mistakes, and further strengthen your knowledge and understanding of English literature. Keep up the dedication and hard work, and I wish you all the best in your pursuit of success!


December 2018 English Paper

  

Introduction: 

Welcome! This sample paper is designed to help you prepare for the NET exam by providing a set of questions that reflect the level of difficulty and topics covered in the actual exam. By attempting this sample paper, you will have the opportunity to assess your knowledge and skills in areas such as literary analysis, critical theory, and historical contexts. Use this paper as a valuable tool to identify areas where you may need additional study and practice, and to familiarize yourself with the exam format. So, let's dive into the intriguing world of English literature and take a step closer to achieving success in the NET exam!

1. Match the following authors with the novels: (Name of Author) (Name of Novel) 

a. Chitra Banerjee Divakaruni     (i) Inheritance 

b. Anita Rau Miami                    (ii) Listening Now 

c. Anjana Appachana                  (iii) Sister of My Heart 

d. Indira Genesan                         (iv) The Hero’s Walk 

Code: 

1. a-i, b-iii, c-ii, d-iv 

2. a-iv, b-ii, c-I, d-iii 

3. a-iv, b-i, c-iii, d-ii  

4. a-iii, b-iv, c-ii, d-i  

Answer: - 4

2. “We know now that a text is not a line of words releasing a single “theological” meaning (the “message” of the Author-God) but a multidimensional space in which a variety of writings, none of them original, blend and clash…. Literature… by refusing to assign a “secret”, an ultimate meaning to the text (and to the world as text) liberates what may be called an anti-theological activity, that is truly revolutionary since to refuse to fix meaning is, in the end to refuse God and his hypostases-reason, science, law.”

The passage comes from which of the following essays? 

1. “tradition and individual talent” by T.S. Eliot 

2. “discourse in the novel” by Mikhail Bakhtin 

3. “the death of the author” by Roland Barthes  

4. “what is an author?” by Michel Focault 

Answer: - 3

3. Which of the statement is true of The Way of the World? 

1. The Way of the World presents a heroine pretending to love an older man

 2. Millamant and Mirabell fail to obtain the consent of Millamant’s aunt for their marriage

3. The Way of the World failed on stage  

4. The Way of the World was performed and published in 1702 

Answer: - 3

4. Which of the following is most accurate description of Butler English?

1. A dialect of English spoken by the descendants of Anglo-Indians 

2. A pidgin, also called “Kitchen English” spoken by South Asians in Europe

3. Any non-grammatical variety of English used by menials in Commonwealth countries

4. A minimal pidgin that emerged during colonial times in the Madras Presidency 

Answer: - 4

5. Albert Camus borrows the following epigraph to his novel The Plague from ——— “”It is as reasonable to represent one kind of imprisonment by another, as it is to  represent anything that really exists by that which exists not.” 

1. James Hogg’s The Confessions of a Justified Sinner 

2. Daniel Defoe’s Robinson Crusoe 

3. Robert Burton’s The Anatomy of Melancholy

4. Jeremy Bentham’s The Principles of Morals and Legislation 

Answer: - 2

6. Which of the following would not be invoked to describe a form of new Historicist  criticism? 

1. Archaeology of Social Constructs 

2. Post-structural Recovery of Authorial Intent 

3. Cultural Materialism 

4. Genealogy of Patriarchal Discourse 

Answer: - 2

7. In traditional ELT methods and materials, the native speaker is elevated and idealized  against stereotyped non-native speakers. This tendency is dubbed———by Adrian  Holliday 

1. The Near-Native Fallacy 

2. The Non-Native Fallacy 

3. Native Speakerism 

4. The Native-Speaker Bias 

Answer: - 3

8. The en– ending to denote the plural nouns (as in oxen, children, brethren) has  survived from the: 

1. Old English Practice of Making Plural Nouns 

2. Anglo Norman Case of Making Plural Nouns 

3. Odd Middle-English Pronouncing Custom of Plurals 

4. Middle English Hymnals and Chants in English Parishes 

Answer: - 1

9. Which post-war British poet ends a poem with the line “Get stewed: Books are a load  of crap”? 

1. Philip Larkin 

2. Ted Hughes 

3. Thom Gunn 

4. Craig Raine 

Answer: - 1

10. Nicholas Nickleby firmly established Charles Dickens as a dominant novelist of his time and the book as an unrivalled literary phenomenon. To celebrate the completion of  the book, a painter noted that there had been nothing comparable to him since the days  of Samuel Richardson. Identify the painter. 

1. Leonard Woolf 

2. John Cruickshank

3. Ernest Dawson 

4. David Wilkie 

Answer: - 4

11. Adherents of the fourteenth century religious movement associated with vernacular preaching, translation of New Testament into English, and challenges to the authority of priests and bishops were called 

1. Levellers 

2. Lollards 

3. Deists 

4. Agnostics 

Answer: - 2

12. 1992 demolition of the disputed structure in Ayodhya produced two controversial literary responses. Identify them 

1. Out of Place, The Algebra of Infinite Justice 

2. Annals and Antiquities, Between Sunlight and Shadows 

3. The Moor’s Last Sigh, Lajja 

4. Chronicles of a Riot Foretold, Shame 

Answer: - 3

13. In this novel by Graham Greene a double agent uses classic works of fiction to encode secret information. “He put Clarissa Harlowe back in the bookcase” is the first clue to his treachery. Then he draws on War and Peace and The Way We Live Now as matrices for secretly transmitting formation. Identify the novel. 

1. The Man Within 

2. Our Man in Havana 

3. The Confidential Agent 

4. The Human Factor 

Answer: - 4

14. What is an “implied reader”? 

1. The ideal audience envisioned by the author and to whom the work of literature is supposedly addressed 

2. The ideal reader of a work of literature which is approximated over time by successive responses of generations of actual readers 

3. The ideal “average” reader who can approach a work of literature with no preconceived ideas about the author’s life, the time of compositions.  

4. A reader who embodies all those predispositions necessary for a literary work to exercise its effect. 

Answer: - 4

15. In Marlow’s Doctor Faustus, what books does Valdes counsel Faustus to study in preparation for conjuring up spirits 

(i) The works of Bacon and Abanus 

(ii) The Hebrew Psalter and New Testament 

(iii) The works of Ovid and Homer 

(iv) The works of Baxter and Horst 

Code: 

1. i and ii 

2. i and iii 

3. i and iv 

4. ii and iii 

Answer: - 1

16. Allan Sealy’s The Trotter-Nama traces the history of the Anglo-Indian community in a chronicle of seven generations of the Trotter family, told by the seventh Trotter. This narrator is: 

1. A forger of Indian miniatures 

2. A quack in the Indian outback 

3. An accountant in the Indian army 

4. a collector of rare manuscripts 

Answer: - 1

17. Who viewed Wordsworth, Southey and Coleridge as representatives of a “sect of poets… dissenters from the established system in poetry and criticism” who constituted “the most formidable conspiracy against sound judgement in matters poetical”? 

1. Francis Jeffrey 

2. Henry Vaughhan 

3. Ralph Vaughan 

4. Francisco Franco 

Answer: - 1

18. In which work does William Blake say that Milton was “a true poet and of Devil’s party without knowing it”? 

1. London 

2. Songs of Innocence 

3. The Chimney Sweeper 

4. The Marriage of Heaven and Hell 

Answer: - 4

19. Which interpretation of Keats’s “Beauty is truth, truth beauty” best represents the mimetic perspective? 

1. The line is an ironic quotation, the equation of “beauty” and “truth” as “all we know on earth” suggests that reality is an illusory concept and that the primary function of art is to construct a world within an aesthetic reality of its own. 

2. Those aspects of reality which we perceive to be “beautiful” are the only worthy subject matter of the artist, and it is the artist’s job to observe closely and isolate those sublime elements from the flux of the mundane.  

3. The author’s arbitrary imposition of order upon the chaotic impressions of reality constitutes the only “truth” in a work of art.  

4. A work of literature is “beautiful” insofar as it offers an accurate representation of its subject matter, with fully realized characters and vivid description of events.  

Answer: - 4

20. Which of the following statements on Rajmohan’s Wife is not true?

1. By common consent, Rajmohan’s Wife is the first novel in English published by an Indian. 

 2. The novel was serialized in 1864 in a short-lived magazine in Calcutta.

3. Bankin Chandra published it soon after serialization and was elated in seeing its first copy. 

4. His vivid descriptions of the routine of Bengali households reveal a lot about the nineteenth century.  

Answer: - 3

21. “Why don’t we have a little game? Let’s pretend that we’re human beings, and that we’re actually alive.” This passage forms part of: 

1. Agatha Christie’s The Mousetrap 

2. Samuel Beckett’s Waiting for Godot

3. John Osborne’s Look Back in Anger 

4. Harold Pinter’s The Birthday Party 

Answer: - 3

22. Identify the character, a black-eyed dwarf who “constantly revealed a few discoloured fangs that were yet scattered in his mouth, and gave him the aspect of a panting dog”. 

1. Mulberry Hawk in Nicholas Nickleby 

2. Rigand in Little Dorrit 

3. Mr. Crook in Bleak House  

4. Daniel Quilp in The Old Curiosity Shop 

Answer: - 4

23. The following lines are W.B. Yeats’s metaphor for an old man: 

A tattered coat upon a stick, unless 

Soul clap its hands and sing, and louder sing 

For every tatter in its mortal dress 

Here, the aged man is_____, and

his “soul …. in its mortal dress,” is____.

1. Point, Counterpoint 

2. Tenor, Vehicle 

3. Analogy, Analogue

4. Vehicle, Tenor 

Answer: - 2

24. This poet was of the Auden generation and was only briefly a member of the Communist party. In his poem, “The Pylons”, he averred that the Pylons are “Bare like nude giant girls that have no secret”. This prompted the label, Pylon Poets, for the new generation of poets who were happy to use the gas works or pistons of a steam-engine as poetic imagery. (Name this poet.) 

1. Cecil Day Lewis 

2. Christopher Isherwood 

3. Louis MacNeice 

4. Stephen Spender 

Answer: - 4

25. Which ancient Greek writer, name is directly mentioned in Lord Byron, poem “The Isles of Greece“? 

1. Euripides 

2. Sophocles 

3. Sappho 

4. Aeschylus 

Answer: - 3

26. The Norman Conquest was a significant landmark in English history. What French did the Normans speak and what was it known as? 

1. They spoke a dialectal French (also called Anglo-Frisian), somewhat closer to the Parisian.

2. They spoke Norman French (Anglo-Norman). Theirs was certainly not the standard French. 

3. They spoke standard French (of mainland France). Their French was very sweet and musical. 

4. They spoke normal French, rather distinct from Anglo-Norman, another standard language. 

Answer: - 2

27. One of the most flexible metres_____is a five foot line. It was introduced by Geoffrey Chaucer in the fourteenth century and has since then become the commonest of metres  in English poetry. 

1. Iambic 

2. Trochaic 

3. Hexameter 

4. Pentameter 

Answer: - 4 

28. Alas! What boots it with uncessant care, 

To tend the homely slighted shepherd’s trade, 

And strictly meditate the thankless Muse? 

Were it not better done as others use, 

To sport with Amaryllis in the shade, 

Or with the tangles of Neaera’s hair?

Who are Amaryllis and Neaera in the above extract from John Milton’s Lycidas?

1. Both were goddess of love and ware respectively appearing in Greek pastoral poetry. 

2. Amaryllis is a shepherdess mentioned in Shakespeare’s romantic comedies; Neaera, a minor  character in Love’s Labour’s lost 

3. Both were one-time lovers of Lycidas, the dead shepher4.  

4. Amaryllis is a shepherdess mentioned in ancient pastoral poetry, notably Eclogues; Neaera, a  nymph who appears in Virgil’s Eclogues. 

Answer: - 4

29. David Malouf’s novel Ransom is based on: 

1. A War Memoir by Edmund Blunden  

2. An Episode in Trojan War 

3. A War Poem by Yevgeny Yevtushenko 

4. An Episode in The Mahabharata 

Answer: - 2

30. Which of the following had the alternative title “Things as They Are”?

1. Horace Walpole’s The Castle of Otranto 

2. Mary Shelley’s Frankenstein 

3. William Godwin’s Caleb Williams

4. Sir Walter Scott’s Waverley 

Answer: - 3

31. In which of his novels does Italo Calvino construct his narrative through a tarot pack  of cards and reinterpret the Western canon providing new versions of Oedipus Rex,  Faust, Hamlet, Macbeth and King Lear? 

1. Our Ancestors 

2. The Castle of Crossed Destinies 

3. Invisible Cities 

4. The Path to the Nest of Spiders 

Answer: - 2

32. The following epitaph was written by Rudyard Kipling during the War of 1814- 18.

HINDU SEPOY IN FRANCE 

This man in his own country prayed we know not to what Powers. 

We pray Them to reward him for hie bravery in ours. 

“Powers” here refers to_____“Them” to_____and “ours” to____. 

1. The Hindus, the French, the British 

2. The Divine, the Powers, our Country 

3. The Military, the Hindu Sepoys, Powers 

4. Authorities, his Compatriots, our Country

Answer: - 2

33. Who among the following are referred to as the “Scottish Chaucerians”?

a. Thomas Hoccelve 

b. Robert Henryson 

c. John Lydgate 

d. William Dunbar 

Code: 

1. b and d 

2. a and b 

3. b and c 

4. c and d 

Answer: - 1

34. The title of Dylan Thomas’s Deaths and Entrances was taken from?

1. William Shakespeare’s Macbeth 

2. Rudyard Kipling’s A Death-Bed 

3. John Donne’s Death’s Duell 

4. T.S. Eliot’s Murder in the Cathedral 

Answer: - 3

35. Arnold Wesker is associated with “kitchen-sink drama”, a rather condescending title applied to the then new-wave realistic drama depicting the family lives of working-class  characters, on stage and in broadcast plays. Two of the following plays begin with one  character doing the dishes in a kitchen sink.

Identify the pair.  

a. The Kitchen 

b. Chicken Soup with Barley 

c. Roots 

d. Menace 

Code: 

1. b and c 

2. b and d 

3. a and d 

4. a and b 

Answer: - 1

36. One of the less noticed and acknowledged distinction of The Canterbury Tales is that 

1. It upheld the idea that we cannot divorce poetry from knowledge because poetry itself is an  object of knowledge.  

2. Instead of revealing England’s divisions, it reveled in its diversity.  

3. It alerted us to the term auctor, someone who is both ‘an originator and one who gives increase’, the best description for Chaucer himself.  

4. It married domesticity to divinity, the baker’s Loaf with the Bread of Life. 

Answer: - 2  

37. Which of the following themes was not common to the works of Cavalier poets such  as Thomas Carew, Sir John Denham, Edmund Waller, Sir John Suckling, James Shirley,  Richard Lovelace, and Robert Herrick? 

1. Loyalty to the King 

2. Pious devotion to the religious virtues 

3. Country ideals of the good life 

4. Carpe diem 

Answer: - 2

38. “Search the heads of the greatest rivers in the world, you shall find them but bubbles of water.”

Who is the author of this line? 

1. Oscar Wilde 

2. Francis Bacon 

3. R.2. Sheridan 

4. John Webster 

Answer: - 4

39. As a boy growing up in Squire Allworth’s estate, Tom gets one of the following characters into trouble. Identify the character.  

1. Black George 

2. Partridge 

3. Nightingale 

4. Blifil 

Answer: - 1

40. The titular figure of Federico Gracia Lorca’s elegy “Lament for Ignacio Sanchez Mejias” was 

1. A revolutionary who was associated with Che Guevara  

2. A popular matador and writer 

3. A spy who helped the revolutionaries during the Spanish Civil War

4. A popular priest and poet 

Answer: - 2

41. Which Walter Scott novel is set in France in the 15th Century?

1. Redgauntlet 

2. Ivanhoe 

3. The Antiquarry 

4. Quentin Durward

Answer: - 4

42. Jonathan Swift arrived London in 1710 and confronted a rapidly changing world in  the new Tory ministry. His reactions to this world are vividly recorded in his Journal to  Stella, series of letters addressed to 

a. Hester Vanhoinrigh 

b. Esther Johnson 

c. Rebecca Dingley 

d. Lady Mary Montagu 

Code:  

1. a and b 

2. b and d 

3. c and d 

4. b and c  

Answer: - 4

43. Deconstructionist critics argue that texts are never free from 

1. The equivocal and ironically unstable worldview of the author 

2. The material conditions that determine the production and reception 

3. Distortions inherent in the rhetoricity of language 

4. The interpretations bestowed by the totalizing critic

Answer: - 3

44. Full many a lady I have eyed with best regard and many a time 

The harmony of their tongues hath into bondage 

Brought my too diligent ear: for several virtues 

Have I liked several women; never any 

With so fun soul, but some defect in her 

Did quarrel with the noblest grace she owed 

And put it to the foil: but you, O you, 

So perfect and so peerless, are created 

Of every creature’s best! 

This passage admiring the perfect matching of inner and outward beauty of a woman is  taken from: 

1. Shakespeare’s The Tempest 

2. Marlowe’s Dr. Faustus 

3. John Webster’s The Duchess of Malfi 

4. Thomas Middleton’s Women Beware Women 

Answer: - 1

45. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and the other labelled as  Reason (R).

Read the statements and choose the correct answer using the code given  below: 

Assertion (A): Gender studies do not see an urgent need to help us navigate the various pitfalls  of racism, ethnocentrism, cultural relativism, and plain ignorance that flow from using “culture”  as an explanatory tool. 

Reason (R): Issues relating to women’s rights, gender roles, sexuality and family obligations are  centrally implicated in the so called clash of civilizations between Christianity or Secularism, and  Islam. 

1. R does not follow logically from A 

2. A is only partly addressed in R 

3. R is A and vice versa 

4. A and R are most logically related 

Answer: - 1

46. Match the writer with the work 

a. George Puttenham      i. Leviathan 

b. Thomas Sprat              ii. The Practice of Piety 

c. Lewis Bayly                iii. The Art of English Poesy 

d. Thomas Hobbes           iv. History of the Royal Society 

1. a-iii, b-iv, c-i, d-ii 

2. a-iv, b-iii, c-ii, d-i 

3. a-iii, b-ii, c-iv, d-i 

4. a-iii, b-iv, c-ii, d-i

Answer: - 4

47. Early African-American texts like slave narratives were often described as told to  narratives as their ‘authors’ dictated their experiences. The persons who noted these  experiences are 

1. Abolitionists 

2. Translators 

3. Amanuenses 

4. Slave-drives 

Answer: - 3

48. Match the character with the work: 

a. Rupert Birkin                   i. Sons and Lovers 

b. Lydia Lensky                   ii. Kangaroo 

c. Mirian Leivers                 iii. Women in Love 

d. Richad Somers                iv. The Rainbow 

Code:  

1. a-iii, b-iv, c-i, d-ii 

2. a-i, b-ii, c-iv, d-iii 

3. a-ii, b-iii, c-iv, d-i 

4. a-iv, b-i, c-ii, d-iii 

Answer: - 1

49. Who among the ancients prescribed that poetry should both instruct and delight?

1. Longinus 

2. Plotinus 

3. Horace 

4. Aristotle 

Answer: - 3

50. Who among the following exemplified the role of the “peasant poet”?

a. John Clare 

b. John Keats 

c. William Cobbett 

d. Robert Burns 

Code:  

1. a and b 

2. c and d 

3. b and c 

4. a and d 

Answer: - 4

51. What tone will be best suited to the following poem? 

THE COMING OF WISDOM WITH TIME 

Though leaves are many, the root is one; 

Through all the lying days of my youth 

I swayed my leaves and flowers in the sun; 

Now I may wither into the truth. 

1. Excitement 

2. Revulsion 

3. Exultation 

4. Regret 

Answer: - 4

52. The fault of Cowley, and perhaps of all the writers of the metaphysical race, is that of  pursuing his thoughts to their last ramifications, by which he loses the grandeur of generality, for  of the greatest things the parts are little; what is little can be but pretty, and by claiming dignity  becomes ridiculous. Thus all the power of description is destroyed by a scrupulous  enumeration; and the force of metaphors is lost when the mind by the mention of particulars is  turned more upon the original than the secondary sense, more upon that from which the  illustration is drawn than that to which it is applied. 

What Dr. Johnson actually faults here is: 

1. The force of metaphors that blunts description 

2. The mind that goes astray toward the original

3. The metaphysical poets’ tendency to saunter away 

4. The metaphysical insistence on the particular than the general  

Answer: - 3

53. The enigmatic castle which K. attempts to reach in vain in Fanz Kafka’s The Castle  belongs to? 

1. Count Aloofwest 

2. Count Eastwest 

3. Count Westwest 

4. Count Strangewest 

Answer: - 3

54. “The chapter on the Fall of the Rupee you may omit. It is somewhat too sensational.  Even these metallic problems have their melodramatic side.” The fall of the Indian rupee in the final decades of 19th century is referred to one of Oscar Wilde’s plays. Identify the play. 

1. Lady Windermere’s Fan 

2. An Ideal Husband 

3. A Woman of No Importance 

4. The Importance of Being Earnest 

Answer: - 4

55. Match the plays to their setting: 

a. Krapp’s Last Tape         i. A country road; a tree 

b. Happy Days                    ii. Bare interior; two small windows high up; grey light

c. Waiting for Godot           iii. Expanse of scorched grass forming a low mound; blinding light 

d. Endgame                         iv. A late evening in future; white light 

Code:  

1. a-iii, b-iv, c-i, d-ii 

2. a-ii, b-iii, c-i, d-iv 

3. a-ii, b-iv, c-iii, d-i 

4. a-iv, b-iii, c-I, d-ii 

Answer: - 4

56. The term ‘Digger’ is associated with a group of agrarian communists who flourished in England in 1649-50 and were led by 

1. Laurence Clarkson 

2. Gerrard Winstanley 

3. John Lilburne 

4. George Fox 

Answer: - 2

57. What comes “after great pain” in the famous Emily Dickinson poem?

1. The letting go 

2. A concrete simplicity 

3. Substantial light 

4. A formal feeling 

Answer: - 4

58. Why did Plato banish the poet from his ideal state? 

1. Poetry makes an artificial distinction between form and content. 

2. Poetry deals with form, to the neglect of content. 

3. In representing the sensual aspects of reality, the poet fails to discern the transcendent reality behind mere appearance. 

4. The poet can never produce a complete accurate replica of the reality it seeks to represent, and the purpose of art is not to describe reality but to change it. 

Answer: - 3

59. Match the poem with the opening lines:  

a. “Ode to Psyche”               i. My heart aches, and a drowsy numbness pains my sense, as though of  hemlock I had drunk,”

b. “Ode on a Grecian Urn”  ii. “No, no, go not to Lethe, neither twist. … Wolf’s-bane, tight rooted, for its poisonous wine” 

c. “Ode to a Nightingale”    iii. “Thou still unravished bride of quietness, Thou foster-child of  silence and slow time,” 

d. “Ode on Melancholy”     iv. O Goddess! Hear these tuneless numbers, wrung. By sweet  enforcement and remembrance dear 

1. a-iv, b-iii, c-i, d-ii 

2. a-iii, b-iv, c-ii, d-i 

3. a-iv, b-iii, c-i, d-ii 

4. a-i, b-iii, c-ii, d-iv 

Answer: - 3

60. S.T Coleridge’s “Dejection: An Ode” opens with an epigraph which is a reference to a ballad.

Identify the ballad. 

1. Ballad of the Goodly Fere 

2. La Belle Dame Sans Merci 

3. Ballad of Sir Patrick Spence 

4. Ballad of the Gibbet 

Answer: - 3

61. Which of the following is not indebted to the Gothic genre? 

1. Ann Radcliff’s The Italian 

2. Tobias Smollett’s Roderick Random 

3. Matthew Lewis’s The Monk 

4. William Beckford’s Vathek 

Answer: - 2

62. Mango Souffle, India’s first major gay themed film is an adaptation of Mahesh  Dattani’s play 

1. On a Muggy Night in Mumbai 

2. Do the Needful 

3. Bravely Fought the Queen 

4. Dance Like a Man 

Answer: - 1

63. In imitation of which classical poet did Samuel Johnson write his London and The Vanity of Human Wishes? 

1. Horace  

2. Juvenal 

3. Homer 

4. Tasso

Answer: - 2

64. Thomas Nashe’s The Unfortunate Traveler is narrated by 

1. Ben Lyte, a coarse Papist 

2. Jack Wilton, an English page 

3. Peter Marston, a sworn Calvinist 

4. Philip Foxe, an English highwayman 

Answer: - 2

65. “Reality is that nothing happens. How many of the events of history have occurred,  ask yourselves, for this and for that reason, but for no other reason, fundamentally, than  the desire to make things happen? I present to you History, the fabrication, the diversion,  the reality-obscuring dram1.” Which postmodern novel thus subverts the truth claims of  traditional historiography? 

1. 1.S. Byatt’s Possession 

2. John Fowles’ The French Lieutenant’s Woman 

3. Graham Swift’s Waterland 

4. Michael Ondaatje’s The English Patient 

Answer: - 3

66. Read the following passage and answer the questions:  

I have carried the manuscript of these translations about with me for days, reading it M  railway trains, or on the top of omnibuses and i restaurants, and I have often had to close  it lest some stranger would see how much it moved me. These lyrics—which are the  original, my ——(Indian friends) tell me, full of subtlety of rhythm, of untranslatable  delicacies of colour, of metrical invention — display in their thought a world I have  dreamed of all my life long. The work of a supreme culture, they yet appear as much a  growth of the common soil as the grass and the rush.. A tradition, where poetry and  religion are the same thing, has passed through the centuries, gathering from learned  and unlearned metaphor and emotion, and carried back again to the multitude the  thought of the scholar and the noble. If the civilization of Bengal remains unbroken, if  that common mind which – as one divines-runs through all, is not, as with us, broken  into a dozen minds that know nothing of each other, something even of what is most  subtle in these verses will have come, in a few generations, to the beggar on the roads. 

– W.B. Yeats, from Introduction to Rabindranath Tagore’s Gitanjali 

67. In this passage, Yeats praises Indian culture primarily because it

1. Is accessible to Westerners though it is rooted in a different religious tradition.

2. Has been flexible enough to survive a transition into the modern world. 

3. Embodies values and gives rise to art that can be shared by people of all classes. 

4. Reflects a marvelous eclecticism in drawing from many disparate cultures.  

Answer: - 3

67. Match the Character with the Play: 

a. Dorimant            i. The Plain Dealer

b. Lady Fidget        ii. The Man of Mode 

c. Malevole            iii. The Country Wife 

d. Vernish              iv. The Malcontent 

Code:  

1. a-iv, b-iii, c-i, d-ii 

2. a-ii, b-iii, c-iv, d-i 

3. a-ii, b-iv, c-iii, d-i 

4. a-iv, b-i, c-iii, d-ii 

Answer: - 2

68. Braj Kachru has observed a tendency among Indian-English speakers and writers to use hybridized lexical items. One example of this is 

1. Lathi-charge 

2. Ping-pong 

3. Chaywallah 

4. Jugarh 

Answer: - 1

69. Match the author with title: 

a. Alan Paton                    i. Open City

b. Ngugi wa Thiong’o      ii. Cry, the Beloved Country 

c. Teju Cole                      iii. A Grain of Wheat 

d. Wok Soyinka                iv. The Interpreters 

Code:  

1. a-iii, b-ii, c-iv, d-i 

2. a-i, b-iii, c-iv, d-ii 

3. a-iii, b-i, c-iv, d-ii 

4. a-ii, b-iii, c-i, d-iv 

Answer: - 4

70. In his Practical Criticism I.1. Richards suggests that there are several kinds of meanings and that the “total meaning” is a blend of contributory meanings which are of different types. He identified four kinds of meaning, or the total meaning of a word depends upon four factors.

Choose the right combination as proposed by Richards. 

1. Sense, Feeling, Tone and Intention 

2. Sense, Feeling, Tone and Matter 

3. Sound, Sense, Tone and Matter 

4. Image, Feeling, Tone and Intention 

Answer: - 1

71. The ‘grammar bullies” – you read them in places like the NewYork Times – and they tell you what is correct. 

You must never use “hopefully, “Hopefully, we will be going there on Thursday. That is incorrect and wrong and you are basically an ignorant pig if you say it. 

This is judgementalism. The game that is being played there is a game of social class. It has nothing do with the morality of writing and speaking and thinking clearly, of which George Orwell, for instance, talked so well. 

To which famous essay of Orwell does the author refer here? 

1. Inside the Whale 

2. Reflections on Gandhi 

3. Politics and the English Language 

4. Why I Write 

Answer: - 3

72. Allen Tate once made the useful distinction between structure and texture. The distinction referred to 

1. The main line of narrative, argument, et3., and the rhetorical, stylistic, metaphorical and other devices respectively. 

2. The rhetorical, stylistic, metaphorical and other devices and the main line of narrative, argument, etc., respectively. 

3. Objects and materials on which a narrative casts light, and the devices employed to enlighten them respectively. 

4. The devices employed to enlighten objects and materials in a narrative, and the objects and materials themselves, respectively.

Answer: - 1

73. What attitude towards death would you find in such poems as Tennyson’s “Crossing the Bar,” Whitman’s “Death Carol,” and Kipling’s “L’Envoi”? 

1. Resignation 

2. Despair 

3. Hope 

4. Protest 

Answer:- 3 

74. In an ode, William Collin lamented the passing of a contemporary poet. The ode began with the line: “In yonder grave a Druid lies.” Name the poet whose passing Collins laments.  

1. William Cowper 

2. Alexander Pope 

3. James Thomson 

4. Thomas Gray 

Answer: - 3

75. Read the Passage give below: 

Ah, what trifle is a heart, 

If once into Love’s hands it come! 

All other griefs allow a part 

To other griefs, and ask themselves but some, 

They come to us, but us Love draws, 

He swallows us, and never chaws: 

By him, as by chain-shot, whole ranks do die, 

He is the tyrant pike, our hearts the fry.John Donne, 1633 

Which sentence best paraphrases line of the passage above 

1. Love trends to grab us and never let go. 

2. Distress comes in many forms, but none lasts as long as heartache. 

3. Emotions can damage us, but none as severely as love.  

4. Unbidden pain afflicts us, but we are lured by love.  

Answer: - 4

76. ______read Adam Bede with such pleasure that she not only keenly recommended it to her relative but also commissioned two paintings of scene from the novel.  

1. Horace Nightingale 

2. George Eliot

3. Margaret Cavendish 

4. Queen Victoria 

Answer: - 4

77. “The good thing about words, “Hanif Kureishi remarks in “Loose Tongues”, is that their final effect is incalculable. [….] You can never know what your words might turn out to mean for yourself or for someone else; or what the world they make will be like.  Anything could happen. The problem with silence is that we know exactly what it will be  like.” Kureishi, in sum,suggests suggests: 

a. There is always some risk involved in writing/speaking. 

b. It is better to avoid using words than to risk miscommunication. 

c. Words being predictable, are always open to misinterpretation. 

d. The unpredictable, in deed, is the strength of words. 

Code: 

1. a and c 

2. a and d 

3. b and c 

4. b and d 

Answer: - 2

78. Match the following concepts with their definitions:  

a. Collocation              i. A semantic relationship of one to many 

b. Corpus                     ii. A grid used lexical analysis 

c. Hyponymy              iii. A combination of two lexical items in a grammatical pattern

d. Matrix.                    iv. A large body of texts 

Code:  

1. a-i, b-iii, c-iv, d-ii 

2. a-iv, b-ii, c-iii, d-i 

3. a-iii, b-i, c-ii, d-iv 

4. a-iii, b-iv, c-i, d-ii 

Answer: - 4

79. What is particular about the references in the following to some poets’ names in the plural? 

“It is a freezing, bleak day in January, an4. I am looking for poetry. I see a few Chaucer’s, a few Shakespeare’s, and a hardcover, three dollar History of Modern Poetry published in 1987.” 

1. Standard reference to more texts of one poet.  

2. Unusual awkward metaphors no longer in use.  

3. Synecdochic use names for their respective works. 

4. Usually refer to biographies of the poets in question.  

Answer: - 3

80. There are helpers and harmers among fellow pilgrims in Christian’s journey in Pilgrim’s Progress. Who among the following is not a helper? 

1. Good Will 

2. The Interpreter 

3. Mr. Worldly Wiseman 

4. The Evangelist 

Answer: - 3

81. Herr God, Herr Lucifer 

Beware Beware 

Out of the ash 

I rise with my red hair 

And I eat men like air. 

Lines 4 and 5 the above evoke: 

1. Christ’s resurrection 

2. The fairy tale of a girl in the woods 

3. The myth of the phoenix 

4. The legend of the Lady of the Lake 

Answer: - 3

82. In Thomas Moore’s Utopia (Book 2), the reader is told that in this new world there are few mistakes in marriage because 

1. Prospective husbands and wives see one another naked before agreeing to the match. 

2. There is an extensive courtship period preceding the actual wedding. 

3. The family gods are invoked before finalizing the nuptials. 

4. There is a community get together where prospective husbands and wives announce wedding plans endorsed by elders.  

Answer: - 1 

83. What type of writing did Walter Pater define as “the special and opportune art of the modern world”? 

1. Nonfiction Prose 

2. They Lyric 

3. Comic Drama 

4. The Novel 

Answer: - 1

84. “What is honor? A wor4. What is in that word “honor”? What is that “honor”? Air. A trim reckoning. Who hath it? He that died o’ Wednesday. Doth he feel it? No. Doth he hear it? No. ‘Tis insensible, then? Yea, to the dea4. But will it not live with the living? No.  Why? Detraction will not suffer it. Therefore, I’ll none of it. Honor is a mere scutcheon.  And so ends my catechism”. Which character in the following Shakespeare’s dramas  made this statement about honour?

1. Falstaff in King Henry IV Part 1 

2. Claudius in Hamlet, the Prince of Denmark 

3. Hotspur in King Henry IV Part 1 

4. Hamlet in Hamlet, the Prince of Denmark 

Answer: - 1

85. In his essay The Function of Criticism at the Present Time (1864) Matthew Arnold contended that 

1. Creative power should be ranked higher than critical power 

2. Creative and critical powers should be ranked equally 

3. Creative and critical powers are not comparable in anyway 

4. Critical power should be ranked higher than creative power 

Answer: - 1

86. What is the delicate balancing act of Andrew Marvell’s Horatian Ode?

1. Celebrating the Restoration while regretting the frivolity of the new regime. 

2. Praising feminine virtues while mocking the fixation on chastity.  

3. Celebrating Cromwell’s victories while inviting sympathy for the executed King. 

4. Praising Roman virtues while endorsing Christian beliefs.  

Answer: - 3

87. Identify the Fireside poets of the US:  

1. T.S. Eliot, Wallace Stevens, William Carlos Williams 

2. Marianne Moore, Elizabeth Bishop, Anne Seaton 

3. William Cullen Bryant, H.W. Longfellow, Oliver Wendell Holmes 

4. Amy Lowell, Emily Dickinson, Phillis Wheatley 

Answer: - 3

88. Evelina was published in 1778 

1. Anonymously 

2. Using the name Fanny Burney 

3. Posthumously 

4. Under a Pseudonym 

Answer: - 1

89. During the Raj, the British viewed their rule in terms of a thankless duty to uplift the  downtrodden and inculcate and Oriental minds. The mission to civilize the “silent, sullen  peoples” of the East was a burden imposed upon them by destiny. 

The last observation is a fairly obvious allusion to: 

1. Rudyard Kipling’s The White Man’s Burden 

2. J.R. Ackerley’s Hindoo Holiday: An Indian Journal 

3. Flora Annie Steel’s The Garden of Fidelity

4. Maud Diver’s The Englishwoman in India 

Answer: - 1.

90. In the spring of 1941, Nikos Kazantzakis embarked on one of his most ambitious projects, a play known as Yangtze. What English/Greek title is it now known as? 

1. Brobdingnag 

2. Zoroaster 

3. Buddha 

4. Zorba 

Answer: - 3

91. Match the Term with the Theorist: 

a. Negritude i. Alice Walker 

b. Womanism ii. Jurgen Habermas 

c. Interpellation iii. Aime Cesaire 

d. Public Sphere iv. Louis Althusser 

Code:  

1. a-ii, b-i, c-iv, d-iii 

2. a-iii, b-ii, c-iv, d-i 

3. a-iii, b-i, c-iv, d-ii 

4. a-I, b-ii, c-iv, d-iii 

Answer: - 3

92. Which of the following is the most accurate statement by W.E.2. Du Bois’ famous articulation of the ‘twoness’ of black Americans? 

1. “This sense of always looking at one’s self, a peculiar sensation through the eyes is double consciousness.” 

2. “Through the eyes of others, this sense of always looking one’s self, we acquire the double consciousness.” 

3. “This double consciousness, this sense of always looking at one’s self through the eyes of  others, is a peculiar sensation.” 

4. “It is a peculiar sensation, this double-consciousness, this sense of always looking at one’s  self through the eyes of others.” 

Answer: - 4.

93. Which of the following poems is quoted as the epigraph to A Raisin in the Sun by  Lorraine Hansberry 

1. The Negro Speaks of Rivers 

2. Harlem (A Dram Deferred) 

3. The Big Sea 

4. I, too, Sing America 

Answer: - 2

94. Which of the following acts were not passed during the Victorian Era?

1. The Women’s Suffrage Act

 

2. The Married Women’s Property Rights Act 

3. A Series of Factory Acts 

4. The Custody Act 

Answer: - 1.

95. It was the first narrative on the life of a black woman slave to be published in England  in 1831. It has profound influence on the abolition movement in Britain. Identify the book  and the author 

1. Mattie Jane Jackson – The Story of Mattie J. Jackson 

2. Elizabeth – Memoir of Old Elizabeth, a coloured Woman 

3. Mary Prince – The History of Mary Prince 

4. Harriet Jacobs – Incidents in the Life of a Slave Girl 

Answer: - 3

96. Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow, 

_____in this petty pace from day to day, 

To the last______of recorded time; 

And all our yesterdays have lighted fools 

The way to dusty death. Out, out, brief candle! 

Life’s but a walking shadow, a poor player, 

That______and frets his hour upon the stage, 

And then is______no more. It is a tale

Told by an idiot, full of sound and fury, Signifying nothing. 

Fill in the blanks.

Choose the set that carries the correct words. 

1. Walks, Breath, Creeps, Shown 

2. Creeps Moment, Struts, Seen 

3. Moves, Syllable, Frowns, Heard 

4. Creeps, Syllable, Struts, Heard 

Answer: - 4

97. The Romantic period produced a fair amount of dramatic criticism. A notable example is “On the Knocking at the Gate in Macbeth”. Who is the author? 

1. Edmund Kean 

2. William Hazlitt 

3. Wiliam Charles Macready 

4. Thomas De Quincey 

Answer: - 4

COMPREHENSION 

The following is an extract from a famous play. Read it carefully to answer questions that follow: 

Maid [in the doorway]. A lady to see you, ma’am,–a stranger. 

Nora. Ask her to come in.

Maid [to HELMER]. The doctor came at the same time, sir. 

Helmer. Did he go straight into my room? 

Maid. Yes, sir. 

[HELMER goes into his room. The MAID ushers in Mrs Linde, who is in travelling dress,  and shuts the door.] 

Mrs Linde [in a dejected and timid voice]. How do you do, Nora? 

Nora [doubtfully]. How do you do– 

Mrs Linde. You don’t recognise me, I suppose. 

Nor1. No, I don’t know–yes, to be sure, I seem to–[Suddenly.] Yes! Christine! Is it really  you? 

Mrs Linde. Yes, it is I. 

Nora. Christine! To think of my not recognising you! And yet how could I–[In a gentle  voice.] How you have altered, Christine! 

Mrs Linde. Yes, I have indee4. In nine, ten long years– 

Nora. Is it so long since we met? I suppose it is. The last eight years have been a happy  time for me, I can tell you. And so now you have come into the town, and have taken this  long journey in winter–that was plucky of you. 

Mrs Linde. I arrived by steamer this morning. 

Nora. To have some fun at Christmas-time, of course. How delightful! We will have such  fun together! But take off your things. You are not cold, I hope. [Helps her.] Now we will  sit down by the stove, and be cosy. No, take this armchair; I will sit here in the rocking chair. [Takes her hands.] Now you look like your old self again; it was only the first  moment–You are a little paler, Christine, and perhaps a little thinner. 

Mrs Linde. And much, much older, Nora.

Nora. Perhaps a little older; very, very little; certainly not much. [Stops suddenly and speaks seriously.] What a thoughtless creature I am, chattering away like this. My poor,  dear Christine, do forgive me. 

Mrs Linde. What do you mean, Nora? 

Nora [gently]. Poor Christine, you are a widow. 

Mrs Linde. Yes; it is three years ago now. 

Nora. Yes, I knew; I saw it in the papers. I assure you, Christine, I meant ever so often to  write to you at the time, but I always put it off and something always prevented me. 

Mrs Linde. I quite understand, dear. 

Nora. It was very bad of me, Christine. Poor thing, how you must have suffered. And he  left you nothing? 

Mrs Linde. No. 

Nora. And no children? 

Mrs Linde. No. 

Nora. Nothing at all, then. 

Mrs Linde. Not even a sense of loss to feed on 

Nora [looking incredulously at her]. But, Christine, is that possible? Mrs Linde [smiles sadly and strokes her hair]. It sometimes happens, Nora. 

Nora. So you are quite alone. How dreadfully sad that must be. I have three lovely children. You can’t see them just now, for they are out with their nurse. But now you must tell me all about it 

98. Identify the play of which this section is an excerpt.

1. A Doll’s House by Henrik Ibsen 

2. The Cherry Orchard by Anton Chekhov 

3. Wit by Margaret Edson 

4. The Importance of Being Earnest by Oscar Wilde 

Answer: - 1

99. Which of the following descriptions best applies to the above extract?

1. Friends comparing notes and counting losses in a meeting sudden and unanticipated. 

2. The sense of loss inevitable with the passage of time and the imperceptible dissolution of the conventional marriage.  

3. A chance meeting between old friends which leaves one puzzling over the inexplicable losses the other suffered.  

4. A meeting of two friends – one married, the other unmarried after a gap of years.  

Answer: - 3

100. “Not even a sense of loss to feed on” implies that 

1. Mrs. Linde is given over to feeding on sorrow.  

2. Mrs. Linde is completely devoid of all feeling. 

3. Mrs. Linde’s severance from her tragic pair is total.  

4. Mrs. Linde is sentimentally attached to an irretrievable past. 

Answer: - 3



Conclusion:

Congratulations on completing the December 2018 NET English sample paper! I hope you found the questions challenging and thought-provoking. The solutions provided alongside the questions will guide you in understanding the reasoning and approaches for each answer. Remember, success in the NET exam requires dedication, consistent practice, and a deep understanding of English literature. Take the time to review your answers, learn from any mistakes, and continue your preparation with determination and enthusiasm. With continued effort, you can excel in the field of English literature and achieve your goals. Best of luck in your journey towards the NET exam and beyond!